Judecătoria Chișinău a menținut în vigoare luni, 22 ianuarie, decretul președintelui moldovean Igor Dodon prin care i-a retras cetățenia Republicii Moldova fostului președinte român Traian Băsescu.

Băsescu a refuzat să comenteze decizia judecătorilor moldoveni, în timp ce avocatul său a apreciat-o ca fiind ilegală. El a spus că va decide asupra acțiunilor juridice de mai departe după ce va avea o discuție cu Traian Băsescu.

Întrebat dacă intenționează să se mute la Chișinău, Traian Băsescu, care este și președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din Moldova, a răspuns: „Mă mut în aceeași măsură în care cei 700 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au trebuit să se mute în România ca să obțină cetățenia română. Și domnul avocat al domnului Dodon a obținut cetățenia română fără să trebuiască să stea trei ani în România”.

Decretul privind retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu este unul dintre primele semnate de pro-rusul Igor Dodon în calitatea sa de șef de stat. Traian Băsescu şi soţia sa au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova în mod oficial la 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Traian şi Maria Băsescu au primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie 2016.