Judecătorul Oleg Melniciuc a fost reținut după ce marți dimineața, Procuratura Anticorupție a efectuat percheziții în biroul magistratului.

Procurorul General, Eduard Harunjen, care a solicitat CSM acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința lui Melniciuc a spus că dosarul a fost pornit în luna martie și că CSM a autorizat perchezițiile și reținerea magistratului.

„Se investighează bănuiala de îmbogățire ilicită… S-a făcut un studiu analitic al veniturilor legale obținute, al proprietăților și cheltuielilor pe care le-a avut dl Melniciuc și s-a constatat o discreptanță esențială între bunurile procurate și mijloacele dobândite legal”, a declarat Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova.

                              Așa arată casa magistratului Melniciuc / FOTO: zdg.md

„Ziarul de Gardă” a scris, în 2014, că mama lui Oleg Melniciuc deține câteva spații nelocative în Chișinău, care ar valora în total 4 milioane de lei. Întrebat dacă nu cumva aceasta ar fi o formă de camuflare a proprietăților sale pentru a evita suspiciunile de îmbogățire ilicită, Melniciuc a răspuns: „Pe cine sunt scrise, aceluia aparţin. Ele nicidecum nu se vând. Dle, eu dacă aveam legătură cu ele, le cumpăram demult şi le înscriam pe mine. Casa am declarat-o. Lotul de pământ a fost al meu, primit de la Primăria Chişinău şi donat mamei. Aşa au fost nişte circumstanţe de familie, nişte datorii... Acum el se dă în arendă. Nu sunt la curent cu ce se întâmplă cu spaţiile locative. Ştiu doar că terenul se dă în arendă, se plăteşte arenda şi se achită impozite".

Mama lui Oleg Melniciuc s-a ales, de asemenea, cu un apartament în blocul de pe strada Hristo Botev din sectorul Botanica, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. După ce inițial spunea că rudele sale au procurat apartamentele la preț de piață, ulterior, când Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal pe acest caz, magistratul a declarat că mama sa a cumpărat apartamentul la care a renunțat judecătoarea Ludmila Ursu.

Pentru anul 2016, Oleg Melniciuc a indicat în declarația de venituri și interese personale, pe lângă salariul de la Judecătorie și cel din activitatea didactică, prestată prin cumul la Universitatea de Stat, și o donație de 300 000 de lei de la mama sa, care este pensionară și are acum 79 de ani.

„Donațiile făcute de mamă și de alte persoane sunt obiectul examinării. Noi bănuim că foarte multe donații sunt doar o formă de a justifica veniturile, pentru că persoanele care au donat acele sume impunătoare, fac asta regulat, în fiecare an, dar de fapt nu declară la fisc nici un fel de venit. S-au ridicat de la Fisc documente și s-a constatat că nici un donator nu a declarat că ar fi avut așa venituri. Este un lucru dubios care urmează a fi verificat în cadrul urmăririi penale. CSM și-a dat acordul pentru percheziții, aducere silită și reținere”, a precizat Harunjen. 

Oleg Melniciuc a devenit președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al municipiului Chișinău în anul 2013. La sfârșitul anului 2016, după reorganizarea sistemului de judecătorii, a candidat la funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, însă a fost respins de președintele Igor Dodon.

Oleg Melniciuc este primul magistrat urmărit penal în baza Art.330, ind. 2, al. 2 din Codul Penal „Îmbogăţirea ilicită”.Dacă va fi găsit vinovat, Melniciuc riscă amendă de până la 500 mii de lei (aproximativ 25 mii de euro) sau închisoare de la 7 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.