Procuratura Anticorupție și CNA au dezvăluit detalii șocante despre acțiunile unor funcționari de la Primăria Chișinău care au permis alimentarea copiilor din grădinițe cu pește cu viermi, carne alterată și paste necomestibile.

În schemă sunt implicați șefii și funcționarii tuturor celor 5 direcții teritoriale educație, tineret și sport din Chișinău, dar și agenți economici. Schema prevedea aranjarea licitațiilor, iar în rezultat în instituțiile preșcolare și școlare din capitală erau livrate și produse alterate: ”Sunt vizate toate cele 5 direcții teritoriale. În total vor fi audiați 23 de bănuiți. Din cele 16 persoane reținute joi, 9 sunt funcționari publici șeful Serviciului alimentație al Ministerului Apărării și 7 agenți economici”, a menționat șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu.

”Licitațiile erau trucate prin aranjarea condițiilor pentru un anumit agent economic, erau oferite informații contra plată despre celelalte oferte prezentate de agenții economici pentru care se da mită. Suma mitei ajungea până la 10 mii de lei”, a spus procurorul anticorupție Viorel Morari.

Zumbreanu a precizat că în urma acestor licitații trucate ”în special în grădinițe erau livrate produse alterate”.  ”Nu am să intru în detalii, dar în colajul interceptărilor telefonice o să vă convingeți de cinismul funcționarilor publici și atitudinea lor față de informațiile pe care le știau că produsele sunt alterate sau cu termenul de valabilitate expirat”, a declarat Zumbreanu.

Printre produsele alterate livrate în grădinițele din capitală sunt paste, pește, carne de găină, varză, fasole, cartofi.

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat joi aproape 50 de percheziții, în cadrul cărora o persoană a încercat să distrugă actele. ”Tentativa a fost curmată”, a spus Zumbreanu. Sumele contractelor trucate variau de la 200 de mii de lei până la câteva milioane de lei.

CNA a sesizat Direcția națională de securitate a alimentelor care va efectua inspecții în toate depozitele instituțiilor de învățământ și preșcolare din Chișinău.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, învinuiţii riscă 8.000 unităţi convenţionale amendă, sau pedeapsă maximă de 10 ani de puşcărie cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 10 ani.