Zece foşti şi actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi, au fost reţinuţi astăzi de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar în care aceştia sunt bănuiţi de escrocherie, corupere pasivă, activă, trafic de influenţă, precum şi de fals în acte publice.

Printre reţinuţi se numără şi un fost ministru al Justiţiei, tot el şi fost secretar general al Consiliului Suprem de Securitate, un ex-viceministru al Agriculturii, un actual şef de direcţie din cadrul MAIA, un fost şef-adjunct al Inspectoratului Naţional de Investigaţii şi directorul Staţiei Didactice Experimentale Stăuceni.

Acum o săptămână, alţi doi complici au fost reţinuţi la Bălţi într-un dosar în care sunt învinuiţi de defrişări ilegale de pădure şi construcţia unui bazin acvatic în zona forestieră din Ivanovca. În fapt, bănuiţii ar fi constituit o schemă prin care au comis tentativa de înstrăinare a peste 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din Chişinău.

Potrivit datelor urmăririi penale, bănuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, iar ulterior, schimbându-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, aceştia ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani.

Deşi încă nu a fost evaluat prejudiciul adus statului, procurorii investighează suma de 4,5 milioane de lei pe care urma să o primeasca, în calitate de subvenţie de la Agenţia intervenţii şi plăţi în agricultură, cei care au intrat în posesia terenului.

Astăzi, CNA şi procurorii au efectuat zeci de percheziţii la domiciliile bănuiţilor pentru a ridica probe relevante în dosar. Aceştia au ridicat diferite înscrisuri, acte şi alte dovezi care vor fi anexate la cauză. Cele 10 persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar procurorii urmează să depună demersuri la judecătorii de instrucţie pentru arestarea lor preventivă.

Cei doi complici, reţinuţi la Bălţi săptămâna trecută, se află de asemenea în izolatorul CNA, fiind arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Dacă vor fi găsite vinovate, cele 12 persoane riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani şi amenzi de sute de mii de lei.

Cauza este gestionată de Procuratura Anticorupţie.

Comunicat CNA