Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului de la Chișinău a dat undă verde unicului candidat înscris în cursa pentru șefia Curții Supreme de Justiție - Mihai Poalelungi, desemnat cu scandal la această funcție de Consiliul Superior al Magistraturii.

El a spus că în perioada primului său mandat a scăzut numărul condamnărilor Moldovei la CEDO, iar „practicile judiciare s-au îmbunătățit”. Pentru următorul mandat, Mihai Poalelungi a spus că se va ocupa de divizarea Curții de Apel Chișinău, în curtea de apel Centru și Chișinău.

Experții de la Chișinău s-au arătat nemulțumiți de modul în care a fost organizat concursul, sugerând că a fost „doar o mimare a procedurii”, în realitate funcția fiindu-i prescrisă din start lui Poalelungi la nivel politic. În plus, un recent sondaj de opinie, realizat în rândul judecătorilor, procurorilor și avocaților la comanda Centrului de Resurse Juridice din Moldova, demonstrează degradarea situației din justiția moldovenească în perioada primului mandat a lui Mihai Poalelungi.

Tot în ședința de vineri, 1 aprilie, a Comisiei parlamentare de profil a fost examinată propunerea de numire a Marianei Pitic în funcția de judecător al CSJ. Audierea ei în comisie a durat 4 minute.

Anterior, Mariana Pitic a fost filmată de o televiziune din Chișinău în momentul în care venea la CSJ cu o limuzină Porsche Cayenne de culoare albă, cu numere personalizate, care costă, la mâna a doua, peste 1 milion de lei moldovenești.

Asta deși în ulti­mele declaraţii cu privire la venituri şi proprietate, disponibile pe site-urile CSM şi al Comisiei Naţionale de Inte­gri­tate, Mariana Pitic anunță venituri mai mult decât modeste. De exemplu, în 2012 ea a obținut venituri de numai 67 mii de lei din salau şi încă 5 mii de lei din vânzarea unui automobil Volkswagen. În 2013, magistrata indică venituri de 85 mii de lei din salariul de la INJ. În ambele declaraţii, ea indică un BMW X5, avariat, pe care susţine că l-a cumpărat în 2012 cu doar 10 mii de lei, dar şi un teren din comuna Ciorescu (o suburbie a Chişinăului).

Constantin Uzdriș