CSM vrea să scape de jurnaliști prin metode staliniste
În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită ”Ziua Europeană a Justiției”. În această zi, cetățenilor li se reamintește că justiţia este un serviciu public şi că este aproape de cetățean. În Republica Moldova, această zi are o altă conotație – luni, jurnaliștii au aflat că autoritățile le-au îngrădit accesul lor, dar și cetățenilor, la un proces public de judecată.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au adoptat recent Regulamentul privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti, document potrivit căruia jurnaliștii și cetățenii vor trebui să îndeplinească anumite condiții dacă vor să participe le ședințele de judecată. Astfel, potrivit Regulamentului, jurnaliștii urmează să ceară permisiunea președintelui de ședință, printr-o cerere scrisă cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată. O altă condiție este că jurnaliștii ar trebui să anexeze și o copie a buletinului de identitate.
Restricții abuzive
Mai multe ONG-uri și instituții media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu impunerea acestor restricții și cer CSM să anuleze imediat documentul: „Calificăm adoptarea Regulamentului, fără consultări publice largi, ca pe un abuz din partea CSM. Unele prevederi, cum ar fi obligarea jurnaliștilor să depună o cerere scrisă de acces, cu cel puţin 24 de ore înainte de deschiderea şedinţei de judecată sau cea a prezentării, în afara legitimației, a buletinului de identitate, însoţit de o copie, sunt în egală măsură absurde și ridicole pentru un sistem judecătoresc care se declară în plină reformă conform standardelor europene”, se arată în declarația semnată de Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice, Ziarul de Gardă, Centrul ”Acces-info”, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei și Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova.
Regulament consultat doar cu judecătorii
Întrebată dacă Regulamentul buclucaș a fost consultat și cu jurnaliștii, Carolina Mangîr, specialist în relații cu publicul de la CSM a răspuns pentru Report.md că documentul a fost discutat doar cu judecătorii și cu asistenții judiciari din instanță.
Dacă în Moldova jurnaliștii sunt ținuți după ușă, în UE aceștia au acces liber la ședințele publice de judecată. Livia Rusnac, originară din raionul Rezina, avocată la o firmă de avocatură din oraşul Valencia, Spania ne-a spus că acolo şedinţele de judecată sunt publice, iar jurnaliștii nu au nici un fel de restricții în a asista la proces, cu excepţia dosarelor în care sunt vizați copiii: ”În Spania, când începe ședința de judecată, un funcționar public anunță dacă aceasta e publică sau nu. Dacă procesul e cu „ușile închise”, fiindcă intervin minori și e proces de familie, atunci președintele ședinței interzice accesul jurnaliștilor. În cazul în care ședința este publică, nu te obligă nimeni să prezinți buletinul de identitate”, a menționat avocata pentru Report.md.
Livia Rusnac, avocată în Spania / FOTO: Arhiva personală
Ianina Spinei: ”Ne transformăm într-un stat polițienesc?”
În opinia Ianinei Spinei, expertă la Transparecy-Intrnational Moldova, asemenea acțiuni de îngrădire a accesului jurnaliștilor la informații și în instituții publice reprezintă abuzuri: ”Mai întâi jurnaliștilor le-a fost restricționat accesul în Legislativ, apoi au fost excluși din componența Consiliului de Integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Acum CSM vine cu alte restricții. Nu cumva ne transformăm într-un stat polițienesc?”, se întreabă retoric experta TI-Moldova.
La scurt timp de la emiterea apelului ONG-urilor și instituțiilor media, președintele Curții Supreme de Justiție a venit cu o reacție. Pe site-ul CSJ a fost publicat un comunicat de presă prin care se anunță că Regulamentul urmează a fi modificat. ”Ţinând cont de reacţiile mass-media cu privire la Regulamentul despre accesul în sediile instanţelor judecătoreşti şi în special de observaţiile aduse prevederilor ce reglementează accesul jurnaliştilor în şedinţele de judecată, preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi, în calitatea sa de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, intenţionează să propună modificarea şi completarea actului cu caracter normativ menţionat. Pentru a oferi mass-media şi publicului larg condiţii mai clare şi mai simple de acces la şedinţele de judecată, Vă solicităm să expediaţi propuneri cu privire la modificarea Regulamentului pe www.info@csj.md”, se arată în comunicatul citat.
Ianina Spinei, indignată de restricțiile impuse jurnaliștilor / FOTO: moldovacurata.md
Este necesară intervenția ambasadelor
Transparentizarea actului justiției este una din acțiunile Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției (SRSJ) pentru anii 2011-2016. În timp ce ministerul Justiției, Vladimir Cebotari declară în cadrul evenimentelor publice că autoritățile au reușit să realizeze peste 80 la sută din acțiunile planificate pentru realizarea acestei Strategii, care are menirea de a alinia legislația în domeniu la normele europene, CSM adoptă acte care încalcă drepturi precum accesul la informație și la justiție.
În luna septembrie, ministrul Justiției prezenta raportul despre gradul de realizare a acțiunilor incluse în SRSJ / FOTO: Report.md
Semnatarii declarației au cerut sprijinul misiunilor diplomatice acreditate în Moldova: ”Solicităm implicarea Delegației Comisiei Europene în Republica Moldova și a reprezentanțelor diplomatice din alte țări care oferă finanțare pentru reformarea sistemului judiciar din țara noastră să ia act de prezenta declarație și să intervină pentru a soluționa această situație care încalcă atât drepturile mass mediei de a reflecta procesele de judecată, cât și drepturile justițiabililor la un proces de judecată corect”, se mai arată în apelul socității civile.
Lilia Zaharia
Comentarii