Chișinăul a cerut intervenția autorităților americane, române și britanice în identificarea locului aflării, reținerea și extrădarea cetățeanului moldovean cu dublă identitate Plahotniuc-Novak.

Acesta este cercetat în Republica Moldova într-un dosar de spălare de bani, dar figurează în dosare penale și în alte țări. În iunie 2019, când a pierdut puterea, Plahotniuc a fugit din Moldova prin regiunea separatistă transnistreană. Ulterior, în spațiul public au apărut informații despre faptul că acesta s-ar fi "stabilit" inițial la Londra, apoi în Miami (SUA), dar, la sfârșitul lunii octombrie, a fost la Iași (România), plimbându-se prin zona spitalului Parhon din Copou. Iar săptămâna aceasta, presa română a scris că Plahotniuc ar urma să cumpere, în scurt timp, un important post de televiziune din România.

"Spionul" lui Botnari de la SIS?

Informația despre faptul că Plahotniuc ar avea dublă identitate moldovenească a apărut în spațiul public la 21 noiembrie. Despre aceasta a anunțat atunci, în cadrul unei emisiuni, fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, Chiril Moțpan, care a mai dezvăluit că și un amic al lui Plahotniuc ar deține dublă identitate moldovenească.

Președintele Igor Dodon a convocat, la începutul acestei luni, Consiliul Suprem de Securitate. La finalul întrunirii, el a confirmat că Plahotniuc Vladimir și Novak Vladislav Vladimir este una și aceeași persoană. Potrivit lui, Plahotniuc a obținut acte cu identitatea Novak Vladislav Vladimir în baza unei solicitări a fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, cunoscut ca fiind "mâna dreaptă" a lui Plahotiuc. Procedura este una netradițională, dar legală în cazul "ofițerilor sub acoperire" ai SIS din Republica Moldova.

Tot atunci, Dodon a confirmat că și o altă persoană din anturajul lui Plahotniuc a primit, la 29 septembrie 2018, o a doua identitate moldovenească - Alexandru Mihai Lesnic -, dar a evitat să spună care este numele adevărat al acestuia.

Răgaz pentru Plahotniuc

La 29 noiembrie 2019, Procuratura Anticorupție de la Chișinău l-a anunțat pe Plahotniuc în căutare internațională și interstatală, dar nu și pe Novak Vladislav Vladimir (care tot Plahotniuc este), deși Chiril Moțpan dezvăluise informația despre cea de-a doua identitate a lui Plahotniuc încă la 21 noiembrie. Prin urmare, Plahotniuc-Novak a continuat să circule nestingherit în întreaga lume. Nici acum acesta nu figurează în baza de date a infractorilor căutați de Interpol. Abia marți, 10 decembrie, CNA de la Chișiău a informat autoritățile americare, române și britanice despre cea de-a doua identitate a lui Plahotniuc.

Chișinăul a comunicat MAI român încă la 30 octombrie pe unde se plimbă Plahotniuc

La 30 octombrie 2019, CNA de la Chișinău i-a solicitat oficial șefului Direcției generale anticorupție din cadrul MAI al României, Alexandru Cătălin Ioniță, să dispună "orientarea autorităților competente în vederea identificării locului aflării cetățeanului" Plahotniuc. În aceeași scrisoare, CNA îl informa pe oficialul român despre faptul că cetățeanul moldovean căutat s-ar fi aflat în perioada 25-28 octombrie 2019 "în zona spitalului Parhon din Copou, municipiul Iași". MAI român a redirecţionat demersul CNA către Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Marți, 10 decembrie, autoritățile moldovene l-au informat oficial pe ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, despre cea de-a doua identitate a lui Plahotniuc - înștiințări similare fiind transmise și ambasadorilor SUA - Dereck J. Hogan și Regatului Unit - Steven Fisher.

Neoficial

Potrivit liderului "Partidului Nostru", Renato Usatîi, "Plahotniuc şi-a creat a doua identitate în mai 2018, atunci când, împreună cu Dodon, participa la eliberarea unui grup de piloţi moldoveni răpiți în Afganistan". Prin urmare, susține Usatîi, Dodon știa mai demult despre dubla identitate a lui Plahotniuc.

Liderul "Partidului Nostru" a mai declarat marți, în cadrul unei emisiuni, că Plahotniuc s-ar afla și acum la Miami, iar până nu demult ar fi stat într-o casă de lux a unui oligarh din UE și ar fi cerut azil politic în SUA și Ucraina.

Anterior, în presă au apărut informații despre faptul că Vlad Plahotniuc ar deține și cetățenia Federației Ruse (pe numele Vladimir Plahotniuc). Jurnaliștii de investigație au dezvăluit și identitatea românească a lui Plahotniuc - Vlad Ulinici (după numele de fată al mamei sale), iar recent, deputatul moldovean Dumitru Alaiba a făcut publice documente care confirmă că Plahotniuc ar deține și cetățenia Cehiei - la 4 iunie 2019 (cu câteva zile înainte să piardă puterea în Moldova) Plahotniuc încercând să deschidă, cu pașaport ceh, o firmă nouă în Marea Britanie.

DW