Judecătoarea din România, Camelia Bogdan, cea care a fost printre primii magistraţi de peste Prut care a aplicat pedepse de confiscare a averilor dobândite ilicit de către persoane cu funcţii de răspundere a acordat un interviu pentru Report.md în care i-a îndemnat pe procurorii şi judecătorii din Republica Moldova să nu se lasă pradă presiunilor şi să aplice legea.

Report.md: - Succesul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România este apreciat în spaţiul comunitar. Zilnic pe uşa instituţiei sunt aduse persoane de diferită coloratură politică, care au deținut sau dețin funcții publice. Asupra Dumneavoastră s-au exercitat vreo dată presiuni din interiorul sistemului judiciar pentru deciziile pronunțate?

Camelia Bogdan: Într-adevăr, DNA este o instituţie cu titlu de exemplu în Uniunea Europeană, având bune practici în combaterea corupţiei. Instituţia funcţionează foarte bine, este un pioner în domeniu la nivel european.

În calitate de judecător eu nu am simţit nici o presiune nici din partea DNA, nici din partea altui parchet. Dimpotrivă, au existat situaţii când am dat sechestru, în situaţii speciale, acolo unde procurorii erau obligaţi să-l pună şi nu au făcut-o, având justificarea că inculpatul nu are nimic pe numele lui. Mi-am permis să identific produsul infracţiunii, acesta fiind pe numele unor apropiaţi sau a unor societăţi controlate de către inculpaţii trimişi în judecată, asupra cărora încă nu se puseseră sechestru în faza de urmărire penală.

- Sondajele arată că aproximativ 60% din români au încredere în DNA. Totodată, o bună parte din români consideră corupţia ca fiind problema cea mai importantă a ţării. Cu toate astea, persoane cu dosare la DNA, dar şi la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) au câştigat alegerile cu majorităţi de peste 50%. Cum explicaţi această disonanţă?

-  Atât timp cât nu este o decizie definitivă în privinţa sa şi nu există o interdicţie în lege, persoana poate candida ca şi ales local. Biroul electoral central sau cel judeţean respinge persoanele care au interdicţia de a candida. Legal se poate, însă din punct de vedere moral este de discutat. Noi, ca magistraţi, suntem suspendaţi din funcţie atunci când pe numele nostru se începe o procedură judiciară. Alte profesii nu au această interdicţie. Cred că trebuie modificată şi legislaţia electorală în acest domeniu.

- DNA-ul moldovenesc este Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). De la instituire, această instituţie „se plimbă” ba în subordinea Guvernului, ba sub control Parlamentar şi invers... Acum unii oficiali europeni au recomandat scoaterea CNA de sub controlul Legislativului. Unde credeţi că este până la urmă locul acestei structuri?

- Eu nu ştiu ce investigaţii se pornesc acolo. Dacă acolo derulează doar anumite investigaţii şi se dovedeşte că această instituţie nu este independentă, atunci pot apărea anumite probleme la CEDO. Dezideratul secolului 21 este să luptăm asupra criminalităţii şi să ne asigurăm de eficienţa acestui principiu. CNA trebuie să fie independentă – deci, să nu fie în subordinea nimănui.

- Aţi fost cea care a decis confiscarea unei părţi din averea lui Dan Voiculescu. Din discuţiile cu mai mulţi ofiţeri anticorupţie din Moldova am înţeles că unii dintre ei se tem să pornească proceduri de confiscare a averilor, deoarece, din cauza justiţiei selective, ar putea ei înşişi nimeri sub lovitură... Adică, demarează procedura (care poate dura ani) şi se poate încheia cu eşec, iar statul ar putea fi somat de instanţe să-l mai şi despăgubească pe cel care s-a îmbogăţit ilicit. Prin urmare, nimeni nu se încumetă să pornească dosare de confiscare a averilor pretins ilicite. Ce soluţii vedeţi? Ce sfaturi pentru colegii moldoveni aveţi?

- Optez ca procurorii şi judecătorii să-şi dubleze investigaţiile pe care le fac în vederea găsirii unei soluţii de condamnare şi confiscării produsului infracţiunii. Niciodată o procedură nu poate să dureze ani de zile. Nu este aşa complicat. În ceea ce priveşte confiscarea extinsă, există proporţia dintre averile licite şi cele dobândite ilicit. La câteva instruiri pe care le-am avut în Republica Moldova, le spuneam procurorilor de acolo: căutaţi toate sursele, identificaţi toate bazele de date care conţin informaţii privind averile inculpaţilor şi ale persoanelor apropiate acestora. Dacă inculpaţii au trecut aceste averi pe numele altor persoane, se folosesc tehnici speciale pentru a le găsi, chiar şi în paradisul off-shore. Sunt baze deschise unde procurorii pot căuta aceste informaţii.

- Ce credeți că-i împiedică pe procurorii noştri să aplice metodele de care vorbiţi?

- Procedura de confiscare a averii dobândite ilegal trebuie începută, deoarece vă obligă legea. Procurorii ar trebui să cunoască aceste tehnici. Vreau să vă spun că orice început este greu. Domeniul criminalităţii economico-financiare e mai dificil, dar de asta suntem magistraţi. Şi în Moldova este prevăzută confiscarea specială, cât şi cea extinsă. Argumentul că procedura e greoaie nu ține. Cei care refuză să facă acest lucru, ar trebui să fie verificaţi de către inspecţia judiciară, cercetaţi pentru neglijenţă sau pentru abuz în serviciu. Cineva trebuie să-şi asume răspunderea. Dacă nu putem face ceva, trebuie să verificăm dacă putem învăţa. Şi la noi, în România, au venit experţi americani, francezi... Trebuie să existe dorinţa de a face ceva. Mecanisme există, cadrul legislativ poate fi adaptat standardelor europene. Este foarte important să existe şi cultura juridică şi să nu credem că nu se poate să reuşim în materie anticorupţie. Și, foarte important, toleranţă zero la presiuni.

- În ultimul timp aţi avut mai multe probleme. La sfârşitul anului trecut, aţi fost mutată de la Secţia penală la cea de contencios-administrativ a Curţii de Apel Bucureşti. Cum s-a întâmplat?

- Sunt din nou în penal, cu începere de la 1 ianuarie curent. Deşi decizia prin care am fost trecută în administrativ nu mi-a fost comunicată până în prezent, eu cred că a fost o experienţă care m-a întărit. Dumnezeu îţi dă şansa să îţi testezi încă o data posibilităţile şi capacităţile intelectuale. E bine să ieşi periodic din zona de confort. A fost o experienţă care m-a făcut mai puternică, mi-a dat credinţa că pot rezista oriunde în domeniul dreptului.

- Lumea vă percepe ca pe o femeie care a reuşit să înfrunte corupţii. De unde atâta curaj?

- Eu pur și simplu am aplicat textul legii în cazurile care mi-au fost repartizate aleatoriu. Nu m-am simţit un pioner în acest domeniu. Dar da, sunt judecători care încă nu înţeleg acest mecanism, deși unii dintre ei sunt chiar foarte bine pregătiţi.

- Dacă aţi fi iarăşi la început de cale - să zicem că trebuie să alegeţi o facultate... Pentru ce altceva ați opta?

- Am avut mai multe oportunităţi la terminarea liceului. Am finisat clasa de matematică-fizică în limba engleză. Mi-au plăcut ştiinţele exacte, dar am şi creativitate, stăpânesc bine două limbi străine. Cred că dreptul a fost un domeniu care mi-a permis să-mi pun amprenta şi să-mi fac datoria cu prisosinţă. Mi-ar fi plăcut şi medicina, dar nu aveam aşa multe îndemnări practice. Da, poate tot dreptul aş alege. Cred că a fost o alegere înţeleaptă.

- Vă mulţumim pentru interviu acordat.

 

Judecătoarea Camelia Bogdan a devenit cunoscută pentru condamnările pe care le-a aplicat în mai multe dosare pe care le-a gestionat, între care şi cel privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Chimie Alimentară. În acest dosar, politicianul şi omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de puşcărie, fiindu-i confiscată şi o parte din averea dobândită ilicit.Alte dosare de rezonanţă judecate de Camelia Bogdan: RAFO-Carom și transferurile de fotbalişti. 

Lilia Zaharia

 _____________________________________________________________________________________________

Интервью // Камелия Богдан: "ИЩИТЕ ВСЕ БАЗЫ ДАННЫХ, СОДЕРЖАЩИЕ ИНФОРМАЦИЮ О ИМУШЕСТВЕ ОБВИНЯЕМЫХ И ЛИЦ, БЛИЗКИХ К НИМ!"

Судья из Румынии, Камелия Богдан, та которая была одной из первых судей из Румынии, которая наложила наказание конфискации незаконно приобретенного имущества государственными должностными лицами, дала интервью для Report.md, в котором онарассказала о проблемах с которыми ей пришлось встретится, сталкиваясь с сопротивлением системы. Магистрат призвала актеров правосудия Республики Молдова(прокуроров и судей) не сторониться применять конфискацию имущества коррумпированых лиц, если доказано, что оно было приобретенно незаконно.