Consiliul de Integritate (CI) din cadrul Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) este în componenţă deplină. După ce zilele trecute, la Ministerul Justiţiei, au fost aleşi cei doi membri ai societăţii civile, ieri şi Guvernul şi-a desemnat candidatul – o fostă ministră comunistă din executivul condus de Vasile Tarlev.

Primele instituţii care şi-au desemnat reprezentanţii au fostConsiliul Superior al Magistraturii – Victor Micu, Consiliul Superior al Procurorilor – Mircea Roşioru, Congresul Autorităţilor Locale – Viorel Rusu. Parlamentul l-a selectat printr-un concurs cu un singur candidat prezentat la interviu pe Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului.Ieri, Guvernul şi-a desemnat reprezentantul. Este vorba Victoria Iftodi, cea care a deţinut funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Tarlev.

Suspiciuni

Cele mai multe polemici a generat concursul organizat de Ministerul Justiţiei prin care au fost aleși reprezentanţii societăţii civile. Din cei şapte candidaţi care s-au înscris în competiţie au fost aleşi doi reprezentanţi care provin din mediul jurnalistic: o specialistă în comunicare şi un manager ai unei instituţii media. Este vorba de Dumitru Ţâra, care este conducătorul postului de televiziune „Realitatea TV”. Anterior, Ţâra a fost director la „Publika TV” care aparține controversatului oligarh Vlad Plahotniuc.

Tatiana Paşcovschi este în prezent ofiţer de presă al Asociaţiei „Promo-Lex”. Anterior ea a moderat o emisiune la „Canal 2”, care, de asemenea, aparține controversatului oligarh Vlad Plahotniuc.

Selectarea acestor candidaţi a generat polemici. Nici unul din ei nu s-a evidențiat prin acțiuni vizibile în promovarea principiilor integrității în rândul funcționarilor publici. Suspiciunile au fost alimentate inclusiv de faptul că din concurs ”au zburat” jurişti cu experienţă.

Tatiana Paşcovschi: Am renunțat la calitatea de simplu spectator

Tatiana Paşcovschi a menționat pentru Report.md că deşi nu are studii juridice, Regulamentul concursului i-a permis să candideze: ”Urmăresc de mulţi ani ceea ce se întâmplă pe segmentul de verificare a declaraţiilor de avere şi interese. De prin 2012, atunci când au început a scrie legea cu privire la CNI şi cel care o promova foarte intens era Veaceslav Ioniţă. Am făcut multe emisiuni la subiectul integrităţii demnitarilor şi funcţionarilor publici, fiind un critic al CNI-ului şi a felului în care se aplica legea. Noua lege cu privire la ANI permite ca la concursul pentru calitatea de membru al CI să participe şi persoane care nu au studii juridice, aşa că am decis să devin un actor activ în constituirea noii entităţi”.

                             Tatiana Paşcovschi a fost propusă de Asociaţia „Promo-LEX” / FOTO: Facebook.com

Unii observatori independenți, dar şi politicieni au spus că acest concurs a fost trucat, pentru a se evita pătrunderea unor persoane incomode în această nouă structură, care, potrivit legii, are un rol extrem de important în prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel înalt.

Preşedinta AGER: „Ce fel de ANI?”

Preşedinta Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), Olesea Stamate, a menţionat într-un comentariu pe o reţea de socializare că este dezamăgită de modalitatea de organizare a acestui concurs: ”Ce fel de ANI? Cum să mai crezi în importanţa prezentei societăţii civile în asemenea structuri, când ei găsesc metode şi metode pentru a evita prezenţa acelor persoane care ştiu să "strige" când e nevoie aşa ca să audă o ţară întreagă...”, s-a revoltat experta de la AGER.

Olesea Stamate crede că în CI trebuiau să fie selectate voci care ştiu a se face auzite / FOTO: moldovacurata.md

Nadejdei Hriptievschi (CRJM): „O mare dezamăgire...”

În opinia directoarei de programe la CRJM, Nadejdei Hriptievschi, prin organizarea acestui concurs de către Ministerul Justiţiei s-au erodat toate speranţele ca Republica Moldova să aibă un sistem de integritate sănătos: ”Când Guvernul e compus din oameni care se pricep doar la scheme, nu prea ai la ce te aştepta. Din păcate, concursul acesta a pus capacul pe ANI şi pe speranţa creării unui sistem funcţional de integritate. E o mare dezamăgire...”, a spus Nadejda Hriptievschi.

                                 Nadejda Hriptievschi: „S-a erodat ultima speranță” / FOTO: Facebook.com

Maia Sandu: „Oameni loiali partidului”

Şi unii politicieni cred că acest concurs a fost organizat de ochii lumii. Maia Sandu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate a menţionat că prin această componenţă a CI, putem deja să intui că averile funcţionarilor vor putea fi tăinuite:”Autoritatea Naţională pentru Integritate (ANI) are menirea să verifice averile demnitarilor şi funcţionarilor publici. În Consiliul ANI, din partea societăţii civile, au fost "selectaţi” doi foşti angajaţi ai holdingului lui Plahotniuc. În Consiliu mai intră Victor Micu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Roşioru, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Sergiu Ostaf, ales de Parlament, în cadrul unui concurs la care a participat un singur candidat... Cea mai mare problemă a Republicii Moldova este că, în cei 25 de ani de existenţă, noi nu am reuşit să construim instituţii care să protejeze cetăţenii şi să promoveze interesele acestora. Reformele PD nu sunt altceva decât umplerea instituţiilor, vechi şi noi, cu oameni loiali partidului, slăbindu-le şi mai mult şi discreditând în totalitate iniţiativele de reformă”, conchide Maia Sandu.

                                           Maia Sandu, dezamăgită de componenţa CI  / FOTO: Report.md

Apel către Ministerul Justiţiei: „Să fie publicate toate CV-urile candidaţilor”

Dezamăgiţi de rezultatul concursului au fost şi doi membri ai juriului. Este vorba de Viorica Zaharia, delegată de Asociaţia Presei Independente, şi Alexei Buzu, delegat de Consiliul Naţional al ONG-urilor. Imediat după anunţarea celor selectaţi în CI, aceştia au solicitat Guvernului să publice toate documente din dosarele participanţilor: ”Ne exprimăm dezamăgirea în legătură cu rezultatul final al concursului, desfăşurat la 26 și 27 decembrie 2016. Deşi în procesul de selecţie au fost respectate procedurile legale, regretăm că reprezentanţii Ministerului Justiţiei în Comisie au subapreciat experienţa, motivaţia şi intenţiile unor candidaţi. În consecinţă, au fost selectate două persoane a căror experienţă şi aptitudini în domeniul integrităţii publice nu reflectă întru totul aşteptările societăţii civile. Din acest motiv, solicităm Ministerului Justiţiei să publice CV-urile tuturor candidaţilor şi punctajul oferit de către fiecare membru al Comisiei. În aprecierea noastră ne-am condus de doi factori primordiali: experienţă în desfăşurarea activităţilor civice cu impact în domeniul integrităţii publice, dar şi pregătirea profesională temeinică în domenii conexe sectorului de integritate”, au menţionat experţii într-o declaraţie publică.

                        Viorica Zaharia şi Alexei Buzu în cadrul evaluării candidaţilor în CI / FOTO: Realitatea.md

Viceministrul Justiţiei: Hotărârea Guvernului nu prevede publicarea CV-urilor

În replică, Ministerul Justiţiei a anunțat că actele prezentate la concurs nu vor fi făcute publice până când nu îşi vor da acordul ceilalţi participanţi. Viceministrul Justiţiei, Anatolie Munteanu, membru al Comisiei neagă că acest concurs ar fi fost trucat şi că Ministerul Justiţiei a respectat legea: „Nu cunosc ca hotărârea de Guvern care stabileşte regulile de organizare a concursului să prevadă asemenea situaţie. Cu privire la accesul la CV-uri, de asemenea, hotărârea Guvernului nu prevede publicarea CV-urilor, spre deosebire de alte concursuri. CV-urile conţin date cu caracter personal de aceea, pentru publicarea lor, este nevoie de acordul titularilor...”, a menţionat el pentru portalul anticoruptie.md.

                                     Ministrul adjunct al Justiţiei, Anatolie Munteanu / FOTO: justice.gov.md

Potrivit Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, Consiliul de Integritate este în drept să aleagă preşedintele şi vicepreşedintele viitoarei ANI, să aprobe Strategia de activitate a autorităţii, să analizeze şi să aprobe rapoartele de activitate ale acesteia etc.

Lilia Zaharia