Toate acțiunile de regres intentate împotriva procurorilor și judecătorilor responsabili de pierderea de către Republica Moldova a dosarelor la CEDO se află la etapa de examinare, se arată într-un răspuns semnat de ministrul adjunct al Justiției, Nicolae Eșanu, la o solicitare de informații din partea Report.md.

Acțiunile de regres împotriva judecătorilor și procurorilor au fost declarate conforme Legii Supreme de către Curtea Constituțională. Curtea a statuat că asemenea porceduri pot fi inițiate în măsura în care regresul se bazează pe o sentință pronunțată în cadrul unei proceduri judiciare separate la nivel național prin care se constată că judecătorul sau o altă persoană a comis sau a admis, intenționat sau din neglijență gravă, acțiuni sau inacțiuni care au determinat ori au contribuit semnificativ la încălcarea prevederilor Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale care a fost constatată printr-o hotărâre a Curții Europene sau a impus soluţionarea amiabilă a cauzei aflate pe rolul Curţii Europene ori formularea unei declaraţii unilaterale.

Curtea Constituțională a luat în considerație recomandările Comisiei de la Veneția din 13 iunie 2016 care prevăd că acțiunile de regres pot începe doar în urma existenței unui act constatator a unei instanțe naționale și nicidecum după doar după decizia CEDO.

Fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, a comunicat pentru Report.md că hotărârea Curții ar trebui să responsabilizeze judecătorii și procurorii – să-i determine să examineze cauzele cu o mai mare atenție: „În mod normal, instanțele naționale ar trebui să înceapă acțiuni de regres din momentul în care vor apărea primele acte constatatoare. Aceste cauze vor fi analizate și, dacă se va constata rea intenție, vor trebui aplicate sancțiuni”, a spus Osmochescu.

Portalul Report.md a solicitat Ministerului Justiției informații cu privire la numărul și numele procurorilor împotriva cărora au fost pornite acțiuni de regres, care este prejudiciul rezultat ca urmare a condamnării Republicii Moldova, la ce etapă se află examinarea acţiunilor de regres în fiecare caz în parte, câte dosare au fost finalizate şi care este valoarea prejudiciului recuperat și din ce instituţii provin procurorii vizați (Procuratura Generală / Procuratura Anticorupție, procuraturile raionale)?

Ministerul Justiției a răspuns așa cum vedeți în facsimil.

La 27 ianuarie 2016, Ministerul Justiției a publicat o listă cu 37 de funcţionari din Republica Moldova care au încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi, în consecință, Moldova a ajuns să fie condamnată la CEDO.

Constantin Uzdriș