Tot mai mulți moldoveni își caută dreptatea la CtEDO. Cel mai des se plâng că le-a fost încălcat dreptul la proces echitabil, pe condițiile inumane și tortura din penitenciare, și încălcarea dreptului la libertate și siguranță. Numai anul trecut, CtEDO a înregistrat 758 de cereri îndreptate împotriva Moldovei. Toate din cauza sistemului viciat al justiției.

O notă analitică prezentată de Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova (CRJM) arată că CtEDO a pronunțat pe parcursul a două decenii 354 de hotărâri în cauze vizând Republica Moldova, devansând astfel țări precum Germania, Spania și Olanda. Spre deosebire însă de Moldova aceste state au o populație, numeric, mult mai mare și au aderat la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) cu mult înaintea noastră. Președintele CRJM, Vladislav Gribincea, a explicat că numărul populaţiei ţării noastre, raportat la numărul cererilor depuse la CtEDO, estefoartemare.

În2017, moldovenii s-au adresat la CtEDO de trei ori mai des decât media europeană.

Cetățenii sunt cei care plătesc

Cele mai frecvente tipuri de violări ale drepturilor, constatate de CtEDO în cauzele vizând Moldova sunt:neexecutarea hotărârilor judecătoreşti (hotărâri vechi); maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor; detenţia în condiţii proaste; casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile etc.

Sume exorbitante

Pentru proasta calitate a actului de justiție plătesc cetățenii. Republica Moldova a pierdut sume colosale pe parcursul a douăzeci de ani, aici fiind incluse atât despăgubirile morale, fizice, cât și cheltuielile de judecată. Datele oferite de CRJM arată că, în baza tuturor hotărârilor şi deciziilor pronunţate până în luna decembrie 2017, Republica Moldova a fost obligată să plătească peste 16 milioane 300 de mii de euro, sumă ce depășește un buget anual al tuturor instanțelor de judecată din Moldova. Asta în condițiile în care țara a primit, în ultimii ani, zeci de milioane de euro ca ajutor financiar și tehnic din partea partenerilor de dezvoltare.