Agenția de presă Reutres scrie că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) folosește inteligența artificială pentru a ajuta fermierii români să aplice pentru fonduri europene.

AFIR a declarat pentru Reuters că a început să folosească roboți de la compania românească de automatizare software UiPath în urmă cu puțin peste doi ani.

Roboții au preluat sarcinile consumatoare de timp de a accesa bazele de date ale statului pentru a obține registrele funciare și documentele juridice pentru fermieri, antreprenori și instituții de stat care aplică pentru fonduri ale UE.

"Automatizarea bazată pe inteligență artificială joacă un rol extrem de important în accelerarea proceselor cheie pentru fermieri și în sporirea eficienței acestora," a declarat directorul AFIR, George Chiriță.

De când a început să folosească roboți, Agenția a gestionat cereri de finanțare în valoare de 5,32 miliarde de euro de la peste 50.000 de fermieri, companii și instituții locale, mai spune sursa citată.

Roboții au dus la economia a aproximativ 784 de zile de căutare a documentelor, lucru pe care ar fi trebuit să-l facă personalul AFIR.

Reuters mai scris că, deși România a devenit unul dintre cele mai active centre tehnologice din Europa, având o forță de muncă extrem de calificată, este încă totuși în urma multor alte națiuni europene în ceea ce privește oferirea de servicii publice digitale pentru cetățeni și afaceri și a avut dificultăți în a accesa miliardele de euro din fondurile de dezvoltare ale UE.

Datele Eurostat au arătat că doar 28% dintre români aveau cel puțin competențe digitale de bază în 2023, sub media UE de 54%. Serviciile publice digitale au fost evaluate la 45, în comparație cu media UE de 84.

+++

În urmă cu câteva zile, AFIR anunță că, alături de UiPath va transforma și simplifica modul în care fermierii români accesează fondurile europene.

Acest parteneriat promite eficientizarea proceselor birocratice, reducând semnificativ timpul și costurile asociate cu obținerea documentației necesare proiectelor finanțate prin FEADR.