Marina ucraineană a anunțat că forțele speciale rusești au sechestrat trei dintre navele sale în Marea Neagră, iar șase marinari au fost răniți, după ce rușii au deschis focul asupra navelor. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cerut o întrunire a Cabinetului de Război și a anunțat că va propune ca Parlamentul să declare legea marțială în țară. Rusia a confirmat incidentul și a susținut că vasele ucrainene au pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, ignorând avertismentele de a se opri, şi au efectuat manevre periculoase. Mai mulți demonstranți ucraineni, inclusiv membri ai unor grupări naționaliste, s-au strâns luni dimineață în apropierea Consulatului Rusiei de la Lvov și au dat foc la cauciucuri. Un miting similar s-a desfășurat și în apropierea Ambasadei Rusiei de la Kiev. Iar Consiliul de Securitate al ONU a anunțat o reuniune de urgenţă privind escaladarea situației între Ucraina şi Rusia.

----------------------------------------------------------------

Reacția Ministerului de Externe de la Chișinău: „Suntem profund îngrijorați de tensiunile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci. Republica Moldova reconfirmă susţinerea şi recunoaşterea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi dreptul acesteia de a folosi apele internaţionale. Condamnăm ferm orice fel de acte de agresiune și provocări care subminează securitatea regională”.

Reacția Ministerului de Externe de la București: „Ministerul Afacerilor Externe se declară profund îngrijorat de evenimentele din strâmtoarea Kerci, unde forțele speciale rusești au sechestrat trei nave ale marinei ucrainene. Violarea dreptului internațional subminează securitatea întregii regiuni”.

26.11.2018 - 13.27

Petro Poroşenko a cerut Rusiei să elibereze marinarii şi navele ucrainene sechestrate în strâmtoarea Kerci, subliniind că Moscova a încălcat dreptul internaţional. Marinarii ucraineni au fost „reţinuţi în mod brutal, contrar tuturor reglementărilor internaţionale”, a declarat Poroşenko în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate Naţională al Ucrainei.

26.11.2018 - 15.33

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a semnat un decret privind introducerea legii marțiale în țară până la 25 ianuarie 2019. Documentul este publicat pe site-ul administrației prezidențiale. Decretul urmează să fie supus votului în Radă până în seara zilei. Conform Constituției Ucrainei, propunerea de a introduce legea marțială este prezentată de Consiliul național de securitate și apărare, după care președintele țării emite un decret special.

26.11.2018 - 22.30

Parlamentul Ucrainei a aprobat declararea stării de alertă de război după ce președintele Petro Poroșenko a semnat un decret în acest sens. În favoarea acestei decizii au votat 276 de deputați din totalul celor 330 prezenți în sală.

-----------------------------------------------------------------

Cele trei nave ucrainene sechestrate sunt acum în portul Kerci din peninsula Crimeea, potrivit unui martor Reuters. Persoane în uniforme navale au putut fi văzute pe lângă nave, care nu au semne vizibile de avarii.

Serviciul de securitate rus FSB a anunţat că navele sale de patrulă la frontieră au capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră şi au folosit armamentul din dotare pentru a le forţa să se oprească, relatează agenţia de ştiri rusă RIA, citată de Reuters.

Pe internet au apărut imagini video din care se vede cum o navă rusească lovește vasul ucrainean blocându-i accesul Marea Azov, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, și estul Ucrainei, teatrul unul război cu separatiștii proruși.


Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a declarat că alianța "monitorizează îndeaproape" evoluțiile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci. "Apelăm la reținere și la detensionare", spune ea, citată de BBC.

Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgenţă în legătură cu această situație - reuniune solicitată atât de Ucraina, cât și de Rusia. Moscova a cerut ca reuniunea să aibă loc la ora 16.00, a declarat un diplomat pentru AFP.

În noaptea de duminică spre luni, Consiliul de securitate și apărare ucrainean, reunit de urgență, i-a propus președintelui Petro Poroșenko introducerea legii marțiale "pentru 60 de zile", a anunțat secretarul acestei structuri.

Decizia trebuie aprobată de Parlamentul ucrainean, care are programată o sesiune extraordinară după amiază, dar un vot pozitiv este departe de a fi garantat.

În cadrul ședinței Consiliului de securitate, președintele Poroșenko a denunțat un "act nebunesc al Rusiei împotriva Ucrainei", asigurând că atacul "a fost premeditat". "Legea marțială nu înseamnă declararea războiului" cu Rusia, "ea va fi introdusă doar pentru apărare", a precizat acesta.

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a cerut Occidentului "formarea unei coaliții clare pentru a rezista în fața actelor de agresiune ale Rusiei".