Pe baza sondajelor făcute la ieșirea de la scrutin și a numărătorii parțiale a voturilor, analiștii și televiziunile americane publică estimări ale rezultatelor.

Scorul este în acest moment de 244 de electori (Trump) la 215 (Clinton). 

Posibilitatea ridicată ca Trump să câștige alegerile a dus la prăbușirea peso-ului mexican, pe fondul declarațiilor republicanului anti-Mexic. Pesoul a atins marți noapte un minim istoric, după un declin de 11%, cel mai mare din ultimele două decenii.

Bursa americană ar putea deschide în cădere cu peste 5% miercuri, dat fiind că o victorie a lui Trump ar fi considerată o surpriză (neplăcută) pentru investitori, iar dolarul este în scădere cu 1% față de celelalte monede.

New York Times apreciază acum că Donald Trump are 95% șansesă câștige fotoliul de președinte. În urmă cu doar 4 ore, ziarul american o credita pe Hillary Clinton cu 80% din șanse. Predicția NYT este că republicanul va acumula aproape 300 de electori.

Dintre statele foarte importante, Trump ar fi câștigat Florida, un stat extrem de disputat, cu 29 de electori în Colegiul Electoral. Clinton și-a asigurat sprijinul Californiei, statul care dă cei mai mulți electori (55) și care votează în mod tradițional cu democrații.

NN estimează că și Colorado merge pe mâna candidatei Partidului Democrat, astfel că Hillary Clinton are 131 de electori, comparativ cu cei 167 ai lui Trump.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Republicanul a câștigat și cei 10 electori din Wisconsin, astfel că și-a asigurat victoria în cursa pentru Casa Albă.

Donald Trump îi mulțumește lui Hillary Clinton, familiei și promite să fie președintele tuturor americanilor.

Trump spune că vrea să reclădească SUA, ”fiecare american are șansa de a-și atinge visul”, ”oamenii din țara noastră nu vor mai fi uitați”.

El promite milioane de slujbe, refacerea infrastructurii și că va avea grijă de veterani.

”Vom avea cea mai puternică economie din lume”, mai spune Trump, adăugând că va negocia corect cu toată lumea.

Republicanul susține că victoria sa este una istorică.

EurActiv