Un cutremur de pământ cu magnitudinea de 6,9 a lovit marți dimineață nord-estul Japoniei, fiind emisă alertă de tsunami, transmit agenţiile internaţionale de presă, citând Institutul american de geofizică USGS.

Epicentrul a fost localizat la 67 de kilometri nord-est de Iwaki, la o adancime de 10 kilometri. Reactoarele Centralei de la Fukushima, afectate de cutremurul din 2011, au fost oprite.

Cutremurul a fost urmat de alte replici, cea mai puternica avand o magnitudine de 5.

Seismul s-a produs la ora locală 05.59, la o adâncime de 10 kilometri

Cutremurul a fost resimțit în special pe insula principală Honshu, unde se află capitala Tokyo, trezind milioane de locuitori ai regiunii care a mai fost devastată de un uriaș tsunami în martie 2011.

La postul național de televiziune NHK, s-a anunţat că toate centralele nucleare din regiune sunt oprite.

Japonia, aflată la intersecția a patru plăci tectonice, se confruntă anual cu un mare număr de seisme, dintre care unele foarte puternice. Normele de rezistență aplicate însă în construcții sunt foarte stricte, iar populația este pregătită pentru a reacționa în cazul unui seism puternic.

Japonia a fost lovită de un seism cu magnitudinea 9, urmat de tsunami, în martie 2011, cutremur soldat cu aproximativ 18.000 de victime și care a provocat o catastrofă la centrala nucleară Fukushima, ducând la necesitatea evacuării a mii de persoane din cauza contaminării radioactive.

UPDATE:

Primele valuri care au lovit ţărmul au avut 60 de cm, dar experţii estimează că următoarele valuri vor avea 3-4 m înălţime.

Deocamdată nu au fost semnalate pagube majore sau răniți, cu excepția unui incendiu la o rafinărie.

Populația a fost avertizată să evacueze zonele de coastă, iar autoritățile inspectează centrala nucleară de la Fukushima pentru a vedea dacă există pagube.