Statele membre UE au declarat miercuri că speră să ajungă la un acord asupra cadrelor de negociere cu Ucraina și Moldova în prima săptămână a lunii iunie, deși rămân unele obiecții din partea Ungariei.

Progresul relativ vine după ce ambasadorii UE au purtat miercuri o discuție de două ore cu privire la cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova.

Statele membre UE au discutat în ultimele săptămâni cadrele de negociere ale celor două țări candidate, dar până acum nu au reușit să ajungă la un consens pentru aprobarea acestora.

Belgia, care deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul lunii iunie, a făcut presiuni pentru o discuție la nivelul ambasadorilor UE pentru a vedea unde sunt neînțelegeri.

În timp ce unele țări UE ar avea încă nevoie de aprobarea parlamentară, aproape toate cele 27 de state membre susțin organizarea primelor Conferințe interguvernamentale (IGC), care ar lansa negocierile oficiale.

Rezervele exprimate de unele state membre ale UE au fost aproape toate ridicate „de dragul de a avansa rapid”, a spus un diplomat al UE.

Cu toate acestea, Ungaria este ultima care și-a exprimat reținerile privind un acord asupra  cadrelor de negociere care ar permite blocului să înceapă discuțiile, au confirmat mai mulți diplomați UE.

Budapesta continuă să blocheze Ucraina, dar nu și Moldova și a cerut modificări suplimentare la proiectul de acord din cauza a 11 probleme bilaterale privind drepturile minorităților naționale, comerț, anticorupție, agricultura, piața internă și relațiile de bună vecinătate.

Săptămâna viitoare, grupurile de lucru de experți ar trebui să lucreze la detaliile tehnice ale unui potențial acord, care ar putea fi discutat de ambasadorii UE atunci când vor reveni asupra problemei în întâlnirea lor de miercuri (5 iunie).

În discuțiile de miercuri, mai multe țări UE au subliniat, de asemenea, importanța de a merge mai departe cu țările aspirante din Balcanii de Vest, care au înregistrat progrese.