Premierul ucrainean Arsenii Iațeniuk își prezintă marți demisia în Parlament. Succesorul său este omul președintelui Poroșenko, dar este considerat curat. Chiar și liderii Maidanului îl consideră o variantă acceptabilă pentru continuarea reformelor.

Premierul ucrainean Arsenii Iațeniuk își prezintă marți demisia în Parlament. Succesorul său este omul președintelui Poroșenko, dar este considerat curat. Chiar și liderii Maidanului îl consideră o variantă acceptabilă pentru continuarea reformelor.

Anunțul premierului Iațeniuk privind demisia nu a surprins pe nimeni. În ultima perioadă, la Kiev se căuta o soluție pentru ieșirea din îndelungata criză guvernamentală, iar de circa două săptămâni s-a ajuns la o înțelegere privind noul prim-ministru: președintele Parlamentului, Volodimir Groisman.

Între Arsenii Iațeniuk și Petro Poroșenko a fost permanent o luptă pentru putere, în timp ce Groisman este un apropiat al președintelui ucrainean. Dacă Groisman va fi confirmat de Parlament, președintele va putea controla din nou guvernul, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Poroșenko, la fel ca mulți alți magnați ucraineni, deține un post privat de televiziune, o bancă, un partid politic și controlează o zonă ca și cum ar fi principatul său personal. În cazul președintelui, zona controlată este cea din jurul capitalei provinciei Vinnița, de la granița cu Moldova, acolo unde își desfășoară activitatea cea mai importantă fabrică de ciocolată a grupului Roshen. Acolo se află și circumscripția electorală unde Poroșenko a fost ales în mod repetat în Parlament și tot acolo Volodimir Groisman a devenit, la 27 de ani, primar al orașului Vinnița.

Criticii susțin că Groisman este șeful "grupului Vinnița" din Parlament - una dintre numeroasele grupări al cărui scop constă în primul rând în acapararea controlului asupra întreprinderilor de stat și jefuirea acestora.

Jurnalistul și deputatul Serghei Leșcenko, poate unul dintre cei mai importanți "vânători de oligarhi", susține că doi foști parteneri de afaceri ai președintelui Parlamentului, frații Tkaciuk, dețin controlul: unul asupra Poștei, iar celălalt este liderul fracțiunii parlamentare a partidului președintelui Poroșenko.

În pofida faptului că este de atât timp omul de încredere al unui președinte din ce în ce mai controversat - al cărui nume a apărut inclusiv în PanamaPapers - pentru mulți susținători ai reformelor, Groisman este un personaj acceptabil. "Ar trebui să i se dea o șansă", spune deputatul Mustafa Nayem, unul dintre liderii Maidanului. "Nu e cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla", mai spune el.

La fel crede și Svitlana Salișciuk, membru al Parlamentului și unul dintre cei mai importanți activiști ai societății civile în perioada Maidanului. Chiar dacă admite că Groisman este "omul președintelui" și prin el Poroșenko deține controlul asupra unei părți importante a structurilor de putere din Ucraina, Salișciuk susține că nu a auzit ca el să fie implicat în afaceri murdare.

Cu mâinile curate

Neimplicarea în afaceri murdare este consensul la care au ajuns liderii Maidanului cu miliardarii pe care ar fi dorit să-i alunge de la putere. Simbolul acestui pact incomod este însuși președintele Poroșenko, ales în mod democratic dar provenit din rândul oamenilor de afaceri. Motiv pentru care el permite o luptă firavă împotriva corupției, dar numai în măsura în care nu sunt vizate interesele castei sale.

Chiar și cei mai radicali activiști din perioada Maidanului, precum Oksana Syroid, a cărei formațiune critică modul în care se derulează lupta anticorupție, se declară pragmatici și sunt gata să-l accepte pe Groisman, pentru a asigura continuarea eforturilor de reformă.

Primar la 27 de ani

Groisman a fost apreciat pentru activitatea sa ca primar al orașului Vinnița. El a reușit să deschidă administrația post-sovietică către cetățeni, a asfaltat străzile și a oferit internet gratuit în oraș. Urmare a măsurilor luate de Groisman, Vinnița a devenit cunoscut în întreaga Ucraină.

Acum, la 38 de ani, va prelua o țară care se luptă pentru supraviețuire, zguduită de o criză economică și o agresiune externă.

Ce șanse are să fie validat de Parlament

Pentru demiterea actualului guvern și pentru alegerea unui alt premier sunt necesare 226 de voturi. Deputații au motive întemeiate pentru a-l vota pe Volodimir Groisman: evită alegerile anticipate și își mai asigură un an de mandat, scrie Spiegel Online.

Dacă va fi ales, Groisman trebuie să implementeze rapid reforme și să pună capăt crizei economice. 

Euractiv.ro