Moscova nu va ataca niciodată nicio țară membră a NATO și toți oamenii politici responsabili înțeleg acest lucru, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.

Cu toate acestea, Rusia nu și-a schimbat „atitudinea față de extinderea Alianței Nord-Atlantice și a așa-zisului program de parteneriat cu NATO”, precum și față de apropierea infrastructurii militare a acesteia de granițele sale, a continuat Lavrov, într-o conferință de presă la Moscova.

„În doctrinele noastre de securitate este scris în mod clar că una dintre principalele amenințări pentru noi este extinderea în continuare a NATO spre Est (...); vreau să subliniez: noi considerăm o amenințare nu existența însăși a Alianței Nord-Atlantice, ci modul în care această alianță militară funcționează în practică”, a spus șeful diplomației ruse.

„Sunt convins că toți politicienii serioși și onești sunt conștienți de faptul că Rusia nu va ataca niciodată vreo țară membră a NATO. Nu avem niciun fel de plan de acest gen. Eu cred că NATO își dă foarte bine seama de acest lucru, dar pur și simplu se folosește de ocazie pentru a amplasa mai multe echipamente și batalioane (în Est) ca o garanție că SUA vor continua să supravegheze întreaga zonă”, a afirmat Lavrov.

Într-o declarație separată, reprezentantul permanent al Moscovei pe lângă NATO, Aleksandr Grușko, a afirmat luni că Rusia nu intenționează să atace Polonia, iar afirmațiile făcute în acest sens de oficiali polonezi sunt pur și simplu absurde.

„Recent, în cadrul vizitei secretarului general (al NATO) în Polonia, de partea poloneză au fost făcute declarații potrivit cărora „Rusia va ști acum că un atac asupra Poloniei înseamnă un atac împotriva NATO”. Este o absurditate completă pentru că se discută despre o problemă inexistentă”, a afirmat Grușko, într-o declarație făcută la postul televiziunii publice ruse „Rossia 24”.

El a insistat că amenințările la adresa NATO din partea Rusiei, la care se referă în mod constant Alianța, „nu sunt decât un mit”. „Faptul că Rusia reprezintă o amenințare la adresa NATO este doar un mit care face posibilă realizarea politicii pe care Alianța o transpune astăzi în practică, rezolvând în același timp obiective de natură strategică”, a mai spus Grușko.

Chiar dacă manevrele NATO care au loc în prezent în țările baltice, între care exercițiile navale BALTOPS, nu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă, Moscova este nevoită să constate că la granițele sale se dezvoltă o „realitate militară” cu totul nouă, de care trebuie să țină cont, a subliniat diplomatul rus.

Potrivit acestuia, Moscova va examina consecințele acestor manevre „din punct de vedere militar”, prin prisma riscurilor reprezentate de acțiunile Alianței pentru Rusia.

Aceste declarații ale oficialilor ruși intervin cu puțin timp înainte de summitul Alianței Nord-Atlantice (8-9 iulie) la Varșovia, unde NATO urmează să anunțe oficial o desfășurare de trupe suplimentare în Europa de Est, în special în Polonia.

AGERPRES