După revoltele din apropierea clădirii Primăriei Odesa, guvernatorul regiunii, Mihail Saakaşvili, i-a cerut preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenko să trimită în oraş trupe ale Gărzii Naţionale pentru a restabili ordinea.

„Avem toate semnele dezintegrării statului. Vreau că în ajunul comemorării incidentelor de pe 2 mai să fac încă o dată apel la preşedintele Ucrainei şi să-l rog să ne ajute să facem ordine. Îi cer preşedintelui Ucrainei ca, fără nicio întârziere, să trimită la Odesa trupe ale Gărzii Naţionale şi unităţi suplimentare ale trupelor de interne şi să le ofere tot ceea ce este necesar” a spus Saakaşvili într-o declaraţie video.

De asemenea, Saakaşvili a cerut numirea unui nou procuror în regiunea Odesa. „Cel mai bine este să fie adus înapoi David Sakvarelidze”, a spus el. Pe 15 aprilie, Procurorul General interimar al Ucrainei, Iuri Sevruk l-a demis pe procurorul Odesei, Nikolai Stoianov, în baza legii lustraţiei.

„Cred că acesta este momentul în care statul trebuie să dea dovadă de hotărâre şi de dorinţa de a-şi proteja cetăţenii, să-şi îndeplinească datoria principala de stat. Iar noi toţi vom sprijini instituţiile statului, agenţiile de aplicare a legii în îndeplinirea functiiilor lor primare”, a încheiat Saakaşvili.

Revolte la Odesa

Declarația video a guvernatorului a urmat evenimentelor din ultimele zile de la Odesa. Astfel, în noaptea de 26 aprilie, „bătăuşi” pro-ruşi care, potrivit lui Saakaşvili, aveau aprobarea primarului Ghenadie Truhanov, i-au bătut şi dispersat pe protestatarii care pichetau sediul primăriei. Totodată, persoane neidentificate au atacat sediului unei bănci de la Odesa cu un aruncător de grenade. „Cum se întâmplă întotdeauna, conform tradiţiei, autorii nu au fost găsiţi”, a spus Saakaşvili.

De asemenea, el a menţionat că, în timpul revoltelor urbane, camerele de supraveghere instalate de primărie nu au funcţionat.

Marţi dimineaţă, în faţă clădirii Primăriei din Odesa a avut loc o lupta între opozanţii primarului Ghenadie Truhanov şi un grup de necunoscuţi, care au încercat să demoleze tabăra protestatarilor.

În legătură cu acest incident poliţia a efectuat cinci arestări.

Protestele împotriva primarului de la Odesa au fost declanşate după ce presa a dezvăluit că primarul avea înregistrate în Insulele Virgine Britanice circa 20 de companii offshore. Totodată, în documentele de înregistrare primarul nu era indicat ca cetăţean ucrainean, dar cu cetăţenie rusă.