Noua politică migraționistă a Uniunii Europene și închiderea „rutei Balcanice” pentru refugiați ar putea afecta doar prețul pașapoartelor moldovenești pe piața neagră, consideră expertul Institutului Uniunii Europene de Studii de Securitate de la Paris, Nicu Popescu.

Într-un interviu pentru report.md el a vorbit despre atentatele de la Bruxelles și Paris, dar și despre politica „multiculturalismului” în UE.

Report.md: Domnule Popescu, va afecta cumva Republica Moldova noul acord UE - Turcia și închiderea „rutei Balcanice” pentru imigranți?

Nicu Popescu: Nu cred că Moldova se află în centrul unor căi redirecționate de migrație. Geografia republicii Moldova nu pare foarte favorabilă pentru asemenea tururi. Nu putem exclude că o parte din cei care doresc să ajungă ilegal în UE vor încerca să folosească Bulgaria și România, ca ulterior să avanseze spre Ungaria și spațiul Shengen. Dacă cineva va lua ruta nordică, adică la nord de Marea Neagră, Rusia, Ucraina, nu înțeleg de ce ar opta să mai treacă două frontiere ale Republicii Moldova de intrare și ieșire pentru a ajunge în România, când pot trece direct din Ucraina în Ungaria sau România... Dar nu este exclus că prețul pașaportului moldovenesc, care permite circulația fără vize în UE, pe piața neagră, ar putea să fi crescut deja. Poate a crescut deja cererea prin intermediul unor rețele criminale, dar acest lucru nu presupune o sporire drastică a numărului de imigranți care ar putea ajunge mâine în centrul Chișinăului.

Report.md: Opiniile privind politica migraționistă a UE sunt împărțite. Ce prevede de fapt aceasta și dacă este posibil ca, după atentatele de la Bruxelles, să survină schimbări? Am văzut că unii oficiali polonezi, de exemplu, au declarat că nu vor mai primi imigranți.

N.P: Există măsuri care pot preveni atentatele și măsuri care duc la o anumită poziționare a politicienilor față de propriul electorat. Trebuie să facem distincție între politicieni și politicile care pot preveni aceste atentate și, pe de altă parte, politicienii și măsurile populiste care nu vizează combaterea sau minimizarea pericolului terorist, ci au menirea să creeze impresia că politicienii fac ceva. Orice problemă politică are aceste dimensiuni. Foarte des politicienii acționează din considerente electorale nu pentru a combate anumite fenomene negative. Există o oarecare legătură între terorism și Islam la fel ca între terorism și imigranți, dar 90% din problema teroristă de astăzi din Europa nu ține de acele imagini cu imigranți care trec marea pentru a ajunge în Europa. Majoritatea teroriștilor din Europa sunt cetățeni europeni, cu pașapoarte europene, belgiene, majoritatea dintre ei nici nu vorbesc limba arabă, s-au născut aici au crescut în vest, unii dintre ei sunt cu părinți musulmani, dar există și un mare procent care provin din familii creștine, dar care s-au radicalizat din anumite motive. Teoretic chiar dacă astăzi închidem toate frontierele Uniunii Europene, problema nu va fi rezolvată. Să luăm exemplul lui Abdesalem, care a fost arestat înaintea atentatelor de la Bruxelles și care se afla la câteva sute de metri de apartamentul său. Pentru a putea organiza asemenea atentate, este nevoie să cumperi tot ce este necesar, să închiriezi apartamente conspirative pentru a te ascunde, mașini... Este necesar să cunoști societatea. E greu de imaginat că un sirian prăpădit de la țară, care a trecut marea și a venit pe jos până la Bruxelles poate comite așa ceva. Nu este imposibil, dar pare cumva de domeniul fantasticului. Să-ți imaginezi că mii de sirieni de la țară se pot orienta în metroul din Bruxelles, pot crea bombe și închiria apartamente, este o exagerare. Un pericol real îl reprezintă cetățenii europeni cu pașapoarte europene care merg în Siria, Irak sau Afganistan unde se antrenează și revin acasă. Apropo, ei nu revin  cu avionul sau pe jos. Da, există pericolul ca peste 10-15 ani copiii sau chiar o parte din acești imigranți să se radicalizeze, dar refugiații nu țin astăzi de o problemă teroristă.

Report.md: Cum se va schimba politica UE în privința imigranților?

N.P. Vă rog să nu credeți pe nimeni care vă spune că există soluții simple. La această problemă nu există soluții ușoare și rapide. Dilema Europei este următoarea: frontiera UE nu poate fi închisă în fața a câtorva sute de mii de oameni care fug de moarte. Unica soluție tehnică și absurdă ar fi să scufunde aceste bărci, ori nimeni nu va recurge la acest măcel. Unica soluție este acceptarea unor refugiați care își depun documentele fără a trece ilegal frontiera. Întrebarea e cum să minimizezi aceste fluxuri inevitabile de imigranți?

Report.md: În ultima perioadă se tot discută despre un faliment al „doctrinei multiculturalismului” european. Dvs vedeți acest faliment?

N.P: Multiculturalimul din Europa nu funcționează, dar nu această politică provoacă terorismul, deoarece nu toate țările europene au adoptat în ultimii 10 ani politici multiculturale. Franța, de exemplu, întotdeauna a implementat o politică asimilaționistă, atimulticulturalistă și se confruntă cu aceeași problemă ca și statele care au aprobat politici multiculturale cum ar fi Belgia, Marea Britanie. Nu putem spune 100% că multiculturalismul funcționează sau nu. Din păcate, nici asimilarea și politicile asimilaționiste nu funcționează. Atunci când ele nu funcționează, trebuie să căutăm soluții în altă parte. Renunțarea la multiculturalism nu rezolvă problema.

Constantin Uzdriș