Olandezii se pronunţă, astăzi, asupra Acordului de Asociere UE-Ucraina, într-un referendum important, atât pentru Kiev, cât şi pentru Bruxelles. Un "nu" olandez ar putea arunca UE într-o nouă criză şi i-ar oferi motive de bucurie lui Vladimir Putin.

Olandezii sunt întrebaţi dacă trebuie ratificat Acordul de Asociere dintre UE şi Ucraina, document pentru care sute de mii de ucraineni au demonstrat, în iarna 2013-2014, în Piaţa Maidan din Ucraina. Peste o sută de persoane au murit atunci, după escaladarea conflictului dintre protestatarii de pe Maidan şi autorităţile ucrainene.

De la începutul acestui an, Acordul este în vigoare, cu titlu provizoriu, iar Guvernul şi Parlamentul de la Haga l-au aprobat deja, ceea ce complică şi mai mult votul din Olanda, notează Die Zeit.

Complicat este şi contextul în care are loc referendumul. Preşedintele rus, Vladimir Puțin, este în continuare interesat ca europenii să se certe între ei. În plus, doreşte pe mai departe să împiedice o apropiere între Bruxelles şi Kiev.

Pentru mulţi dintre cei care au demonstrat pe Maidan şi în alte oraşe din Ucraina, Acordul de Asociere a reprezentat o promisiune privind apropierea de Europa, din punct de vedere economic şi politic.

Documentul implică o scădere a taxelor vamale, ridicarea unor restricţii comerciale, precum şi o ridicare, în viitorul apropiat, a vizelor de călătorie în statele UE pentru cele 45 de milioane de ucraineni. În schimb, Guvernul de la Kiev s-a angajat în implementarea unor reforme ample privind statul de drept şi acţiuni decisive în lupta împotriva corupţiei omniprezente.

Drumul este lung, dar Acordul cu UE a dat speranţe ucrainenilor. Speranţe care s-ar putea nărui dacă olandezii vor respinge, astăzi, acordul. Un "nu” olandez ar arunca în aer şi politica UE faţă de Ucraina.

Şampanie şi destabilizarea Europei

Ministrul de externe de la Haga, Bert Koenders, a declarat că "Putin va lăsa şampania să curgă", în cadrul unui "nu” olandez. 

"Şi ce dacă?”, a replicat Thierry Baudet. În cazul în care Puțin vrea să slăbească UE, "îl susţin din toată inima. Şi eu vreau s-o destabilizez”, a spus unul dintre cei mai aprigi opozanţi ai ratificării Acordului UE-Ucraina. "Acordul cu Ucraina este un simptom pentru boala numită UE", crede Thierry Baudet. Aroganţa, imperialismul şi idealismul naiv - toate erorile UE – se regăsesc în acest document, afirmă Baudet, directorul Forumului pentru Democraţie, un mic institut independent din Amsterdam.

Pentru el, referendumul nu este despre Putin, sau despre Ucraina, ci despre destrămarea Uniunii. "Cine respinge tratatul, respinge UE", susţine Baudet.

Dar nu toţi cei din tabăra "nu” doresc destrămarea UE. Partidul Socialist, spre exemplu, respinge Acordul cu Ucraina, întrucât consideră că prin implementarea acestuia interesele americane şi concernele multinaţionale vor domina şi mai mult politica europeană.

Precendentul respingerii Constituţiei europene

În iunie 2005, olandezii au surprins neplăcut UE, atunci când au respins într-un referendum textul care ar fi trebuit să fie Constituţia spaţiului comunitar.

Semnalul difuz dat atunci de olandezi în privinţa relaţiei cu Bruxellesul nu a dispărut, mai ales că au venit şi alte motive de nemulţumire, precum criza euro şi răspunsul slab al autorităţilor europene la criza refugiaţilor.

Europarlamentarul socialist Dennis de Jong consideră că documentul va avea drept consecinţă expansiunea necontrolată a pieţelor care va duce la creşterea şomajului şi a sărăciei. Faptul că defilează alături de extremistul de dreapta Geert Wilders îl face să se simtă oarecum inconfortabil, dar scopul scuză mijloacele.

Tabăra "nu” beneficiază şi de sprijinul lui Nigel Farage, liderul UKIP. În ultimul timp, Farage a călătorit de câteva ori în Olanda, o respingere a Acordului cu Ucraina putând să pregătească terenul pentru o retragere a Marii Britanii din UE, în urma referendumului din vară.

Dacă adversarii acordului fac vâlvă şi s-au implicat puternic în campanie, susţinătorii sunt ceva mai reţinuţi. Autorităţile de la Haga consideră nu au nimic de câştigat, dacă pledează în favoarea Bruxellesului.

Chiar dacă a semnat, în capitala Europei, Acordul cu Ucraina, premierul Mark Rutte a avut o atitudine destul de reţinută. El a preferat să scoată în evidenţele avantajele economice oferite de o piaţă de 45 de milioane de locuitori.

Sondaj: Referendumul nu este despre Europa

Aproape jumătate dintre olandezii chestionaţi în cadrul unui sondaj Ipsos publicat marţi au declarat că Acordul de Asociere deschide calea către aderarea Ucrainei la UE, notează Dutchnews.nl.

52% dintre respondenţi nu consideră că referendumul este despre UE, 28% au spus că votul lor este unul anti-EU, iar 20% au precizat că votul lor va reprezenta un sprijin pentru uniune.

Sondajul arată că tabăra "nu” are în continuare un mic avans. 

Doar 56% sunt de părere că guvernul trebuie să ţină cont de rezultatul referendumului.

Rezultatul referendumului nu este obligatoriu, dar autorităţile nu prea au spaţiu de manevră. O poziţie contrară cetăţenilor ar alimenta acuzaţiile privind presupusele decizii nedemocratice din Europa.

Dacă vor câştiga adversarii Acordului, iar Haga va respecta rezultatul consultării populare, UE se va confrunta cu o nouă criză. În ambele cazuri, Vladimir Putin va avea motive de bucurie. 

Euractiv.ro