Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului, potrivit unui comunicat citat de Reuters și DPA.

Lovitura de stat a eșuat! Administraţia Erdogan susţine că a restabilit controlul "în mare parte". Zeci de oameni și-au pierdut viața.

__________________________________________________________________________________

UPDATE:

04.00 - Zeci de militari turci predau armele polițiștilor în Piața Taksim din Istanbul.

03.55 - Armata a preluat controlul asupra postului de televiziune CNN Turk. 

Un înalt oficial turc sustine ca tentativa de lovitura de stat pare să fi eșuat, scrie The Telegraph.

Pe aeroportul din Istanbul s-a auzit o explozie puternică.

03.42 - 13 militari turci au fost arestați sub acuzația de tentativă de lovitură de stat.

03.35 - Inca doua proiectile au lovit cladirea parlamentului turc din Ankara.

Avionul președintelui Erdogan încearcă să aterizeze la Istanbul.

03.30 - La Istanbul au murit doi oameni în timpul confruntărilor, iar în interiorul Parlamentului Turciei sunt 15 răniți.

03.22 - Televiziunea de stat emite din nou. Angajații susțin că au fost luați ostatici de complotiști.

03.08 - Armata turcă a deschis focul asupra mulțimii adunate la podul din Istanbul, anunta AFP.

03.03 - Spațiul aerian al Turciei a fost închis.

Președintele Georgiei a convocat Consiliul Suprem de Securitate.

02.56 - O bombă a fost detonată la sediul parlamentului turc din Ankara, anuntă agenția Anadolu, potrivit Reuters. Nu se stie daca bomba a fost detonata in sediul parlamentului sau in jurul acestuia. In urma cu cateva zeci de minute, agentia Anadolu a anuntat ca 17 politisti au fost ucisi la sediul fortelor speciale din Ankara. Informatia cu privire la politistii ucisii nu a putut fi confirmata dintr-o sursa independenta, precizeaza Reuters. 

02.47 - "Ordinea democratica din Turcia trebuie respectata si orice este necesar trebuie facut pentru a proteja viata oamenilor", a transmis pe Twitter purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Markel, conform Reuters.

02.32 - Presedintele Obama a vorbit la telefon cu secretarul de stat John Kerry, aflat la Moscova, si au cazut de acord că toate partile din Turcia trebuie sa sprijinte guvernul turc ales, anunta un comunicat al Casei Albe.

                                                                   FOTO: Reuters 

02.23 - „Cer oame­ni­lor noș­tri, lumii întregi, să umple pie­țele țării pen­tru a-i da (arma­tei) răs­pun­sul nece­sar”, a spus pre­șe­din­tele turc, Recep Tayyip Erdo­gan într-o decla­ra­ție trans­misă prin tele­fon.


02.15 - Forțele armate au anunțat că au preluat controlul total asupra țării. În replică, premierul Binali Yildirim a spus că acțiunea este „ilegală” și a fost executată de o facțiune a armatei.

Armata a preluat controlul televiziunii de stat, iar președintele Recep Erdogan s-a adresat populației prin intermediul canalului privat CNNTurk, cu ajutorul unei aplicații social media.

Un avion F16 a doborât un elicopter al armatei (folosit de cei care incearca sa ia controlul asupra puterii), anunță CNN. 

Bulgaria anunta ca isi consolideaza masurile de securitate la frontiera cu Turcia.

02.07 - Ministerul moldovean de Externe a difuzat un comunicat:

În legătură cu tentativa unei lovituri de stat care are loc în Turcia, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene îndeamnă cetățenii Republicii Moldova aflați în orașele Ankara și Istanbul să evite ieșirile în locuri publice, în special în cartierele administrative și arterele principale de trafic rutier.

Deoarece la moment rețelele de socializare pe teritoriul Turciei sunt blocate, legătura cu rudele și apropiații aflați în acest stat poate fi făcuta doar prin intermediul liniilor telefonice. Deocamdată, toate zborurile de la Aeroportul internațional Ataturk din orașul Istanbul au fost sistate. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în comun cu Ambasada Republicii Moldova de la Ankara și Consulatul General de la Istanbul monitorizează evoluția situației din Turcia și va reveni cu detalii noi pe măsura apariției acestora.

02.00 - Elicoptere militare au deschis focul langă sediul serviciului de informatii turc HQ.

Focuri de arma au fost auzite în jurul complexului prezidential din Ankara.

Președintele Erdogan le-a cerut turcilor să iasă în stradă pentru a apăra democrația, asigurându-i că este încă șeful statului. El a susținut că lovitura este opera unui grupări minoritare din cadrul armatei.

Lira turcească este în cădere liberă, înregistrând cel mai mare declin din ultimele două luni. După primele informații privind acțiunea armatei, lira a pierdut circa 4 procente în raport cu dolarul. 

Turcia este membră NATO și unul dintre aliații importanți ai SUA în lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic.

01.45 - Numeroși turci încep să se strângă în Piața Taksim, locul din Istanbul unde se desfășoară de obicei proteste și demonstrații.

Se pare că există răniți printre protestatarii din Istanbul. Tancurile armatei patrulează pe principalele artere. Protestatarii sunt divizați: unii sunt de partea armatei, alții sunt pro-Erdogan.

Mai mulți civili se îndreaptă spre Aeroportul Ataturk, unii cu steaguri, alții dau mâna cu militarii care păzesc aeroportul.

MAE român recomandă românilor să-și reprogrameze călătoriile în Turcia, în această perioadă.”Referitor la evenimentele aflate în curs de desfășurare în Turcia, MAE recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne”.

MAEIE de la Chișinău nu a reacționat până la această oră (01.45).

01.33 - Se aud focuri de armă pe aeroportul din Istanbul. Parlamentul turc a fost înconjurat de tancuri. 

Presa internațională scrie că președintele turc ar fi părăsit țara.

01.17 - Grecia și-a plasat forțele armate în stare de alertă, ca urmare a evenimentelor din Turcia, stat care se confruntă cu o posibilă tentativă de lovitură de stat, scrie Financial Times. Grecia și Turcia au fost mult timp rivali regionali.

Focuri de armă se aud în preajma podului peste Bosfor, din Istanbul, în timp ce mulțimea încearcă să traverseze podul.

Departamentul de Stat al SUA a instituit o alertă de călătorie pentru cetățenii care vor sa calatoreasca în Turcia, anunță AFP. 

Statele Unite consideră că o lovitură de stat este în desfășurare în Turcia, dar în acest moment nu este clar cine câștigă, au declarat surse guvernamentale de la Washington, citate de Reuters.

Rusia cere autorităților turce să evite „o vărsare de sânge”. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a lansat un apel la calm către Turcia.

Armata turcă argumentează că a fost necesară preluarea puterii pentru că administraţia Recep Tayyip Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă.

                                                               Tancuri pe străzi la Ankara 

Populația a început să iasă în stradă.

Televiziunea de stat TRT și-a întrerupt emisia.

O explozie puternică a fost auzită la Ankara (AFP).

__________________________________________________________________________________

Comandanţi militari turci sunt ţinuţi ostatici la sediul Statului Major General, în Ankara, afirmă surse guvernamentale turce, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan pare a fi în siguranţă, relatează Reuters.

Autorităţile turce au luat măsuri speciale de securitate, vineri seară, pe fondul informaţiilor privind o tentativă de lovitură de stat militară.

Premierul Binali Yildirim a anunţat că a existat o tentativă în sensul unei lovituri de stat militare. "Ar fi prea mult să o numim o lovitură de stat, dar a existat o tentativă de revoltă în cadrul armatei. Este vorba de o încercare de preluare a puterii în mod ilegal. Vom pedepsi drastic această tentativă", a declarat Yildirim, citat de CNN Türk.

"Turcia nu va permite niciodată vreo iniţiativă de întrerupere a democraţiei. Autorii acestui act vor plăti cel mai mare preţ", a ameninţat premierul Turciei, lansând un apel la calm.

Elicoptere şi avioane militare survolează la joasă altitudine zone centrale din Ankara şi Istanbul, afirmă surse citate de cotidianul britanic The Telegraph.

Autorităţile ar fi blocat accesul la Twitter şi Facebook, în Ankara şi în Istanbul. Reţelele de socializare rămân, însă, deschise în celelalte regiuni.

Într-un comunicat trimis prin e-mail și citat de canalele TV din Turcia, armata a declarat că toate relațiile externe existente ale Turciei vor fi menținute și statul de drept va rămâne prioritar.

Mai multe focuri de armă s-au auzit, vineri seara, la Ankara, relatează Reuters. În Istanbul, ambele poduri de peste Bosfor au fost închise de forţele de ordine, iar pe ele, potrivit martorilor citaţi de presa internaţională, rulează mai multe tancuri. Totul s-ar petrece în apropierea cartierului general al armatei.

Deși președintele Erdogan a declarat, în direct, la CNN Turk că se află într-un loc sigur, potrivit televiziunii NBC citând suruse militare ale SUA, președintelui  Erdogan i s-a refuzat aterizarea în Istanbul, iar acesta ar căuta azil în Germania.

Armata controlează zone din jurul aeroporturilor importante din Turcia, dar și ale principalelor puncte administrative ale Turciei. Prezentatorul televiziunii turce de stat TRT a anunțat că țara este condusă acum de un „consiliu al păcii” care va garanta siguranța populației. Prezentatorul a mai anunțat că intră în vigoare legea marțială.

Populația face cozi în fața bancomatelor. Imagini dramatice din jurul bancilor din principalele orașe ale Turciei.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să nu iasă pe străzi, iar un elicopter militar a deschis focul în Instanbul.

Telefoanele personalului de la televiziunea de stat au fost confiscate, iar emisia a fost preluată de către armată.

Tancuri sunt văzute la aeroportul Ataturk.

Franța, SUA și Rusia își sfătuiesc cetățenii din Turcia să nu iasă pe străzi și să se pună la adăpost. Președintele și guvernul sunt încă la putere și nu vor tolera încercările de subminare a democrației, afirmă o sursă prezidențială.