Barack Obama a arătat apropiere față de Angela Merkel. Multă armonie la Hanovra. Ceea ce dovedește simpatia dintre cei doi lideri, dar și calculul președintelui american. Pentru că doar Merkel poate administra mai departe moștenirea politică a lui Obama, crede Richard Fuchs de la DW.

Barack Obama i-a propus cancelarei germane să o învețe golf după retragerea din politică, dar de fapt el speră ca Angela Merkel să continue să fie activă ca lider politic european încă mulți ani de acum înainte. Motivul este simplu și clar: cu doar câteva luni înainte de finalizarea mandatului său de președinte, Obama își vede moștenirea politică în pericol - ordinea mondială decisă după cel de-al Doilea Război Mondial prin alianța transatlantică dintre SUA și Europa pare, la finalul celui de-al doilea mandat al lui Obama, mai fragilă ca niciodată.

Un nou război rece pune la încercare pacea pe continentul european și a transformat Ucraina într-o zonă de luptă între influențele ruse și occidentale. Orientul Mijlociu pare că se autodistruge, prins între miliții teroriste și regimuri despotice. Iar criza refugiaților din Europa a reușit în doar câteva luni să pună sub semnul întrebării fundamentele unității europene, stabilite în urmă cu peste șase decenii.

Obama organizează transferul de putere între lideri

În acest context, cel mai puternic om de stat al lumii pare ciudat de vulnerabil, lipsit de fapt de putere. Situație de care și-a dat și el seama, fapt pentru care a început în Germania acțiunea ofensivă de a-și organiza moștenirea politică pe care o va lăsa la părăsirea funcției supreme. Obama o vede pe Angela Merkel drept persoana capabilă să se implice în locul său în negocierea unui acord de liber schimb, în promovarea cooperării în locul confruntării, în consolidarea democrației. Aceasta s-a văzut clar la Hanovra, prin cuvintele și gesturile președintelui american. Îmbrățișări, laude - este mândru să aibă o prietenă ca Angela Merkel, a spus Obama. O apreciază pentru "mâna ei sigură", pentru "că rămâne loială propriilor principii" și pentru "dorința ei neclintită de a ține Europa unită". Merkel ar lupta pentru valorile universale, inclusiv în momente în care această luptă este greu de purtat. Iar în criza refugiaților, cancelara germană s-ar afla de partea corectă a istoriei, a arătat șeful de la Casa Albă.

Toate aceste cuvinte frumoase par inițial expresia unei aprecieri personale reale, chiar dacă relația cu Angela Merkel nu a fost mereu una ușoară. Serviciile secrete subordonate lui Obama au interceptat mobilul cancelarei. Un gest care a redus din încrederea și prietenia doamnei Merkel față de Washington, mai mult decât și-au imaginat partenerii americani. Pragmatismul politic i-a readus alături pe cei doi lideri. A contribuit estimarea că o lume confruntată cu dezordinea are nevoie de lideri raționali și capabili să gândească la rece. În acest context, Obama și Merkel au învățat să se prețuiască reciproc și să aibă încredere unul în celălalt.

Apropierea lui Obama de Merkel este pe de altă parte și un gest calculat: Obama predă ștafeta în ianuarie unui alt președinte american și are nevoie ca un lider mondial să îi continue ideile în ceea ce privește politica internațională. În propria sa țară, mulți se îndoiesc că dacă Trump câștigă alegerile acesta va dori să continue în direcția trasată de Obama. Pentru acesta din urmă este un scenariu de groază ca și ancora Merkel să cadă de pe scena politică internațională în urma tensiunilor comunitare interne generate de criza refugiaților. Doar așa se poate explica acțiunea lui Obama, care încearcă să își folosească influența rămasă pentru a consolida poziția cancelarei în UE. În acest scop, este pregătit pentru confruntări cu numeroșii oponenți ai politicii privind refugiații promovate de șefa executivului de la Berlin.

Sfârșitul Europei comune înseamnă sfârșitul lumii libere

Proiectele comune ar trebui să ajute la pregătirea terenului pentru schimbare; discuțiile dincolo de tema refugiaților vizează readucerea țărilor europene la un numitor comun. Obama folosește acordul de liber schimb TTIP pentru a reimpulsiona relațiile transatlantice - și vrea ca Merkel să fie noua forță organizatoare a noii ordini economice transatlantice. Merkel ca garantă a unității europene este un alt rol în care președintele american o vede pe cancelara germană.

Obama realizează că în Europa s-a format un vid politic. O erodare a încrederii în proiectul comun al unei Europe unite. Dar această unitate nu este necesară doar Europei, ci și întregii lumi libere, crede Obama. Îngrijorările sale cu privire la soarta unor instituții ca Uniunea Europeană, Națiunile Unite, Banca Mondială și FMI sunt justificate. Fără o legătură transatlantică puternică, aceste instituții definitorii ale perioadei de după al Doilea Război Mondial nu vor mai rezista prea mult în construcția politică din secolul 21. Pentru că și Angela Merkel consideră păstrarea acestei ordini mondiale drept un obiectiv major, ea a devenit o persoană de importanță vitală pentru Obama. Toate acestea contribuie la îmbrățișarea calculată a președintelui american. Sprijinul pentru Merkel a devenit o parte importantă din moștenirea politică a lui Obama.

DW