Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca natiunea si-a aratat vointa libera la referendumul de duminica, in urma caruia ii vor fi sporite prerogativele, relateaza Hurriyet.

"Turcia a luat o decizie istorica privind sistemul de guvernare”, a adaugat el.

De asemenea, Erdogan a precizat ca va purta discutii cu premierul si partidele politice pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

Anterior, premierul Binali Yildirim a revendicat victoria in fata unei multimi de zeci de mii de sustinatori stransi in fata sediul AKP. El le-a multumit alegatorilor. "Juram sa profitam cat mai mult posibil de acest rezultat pentru cel mai mare bine al natiunii noastre”, a spus Yildirim.

"Vom avea intotdeauna puncte de vedere diferite si solutii diferite, dar vom onora si pastra intotdeauna unitatea noastra. Aceasta este forta democratiei noastre”, a adaugat premierul, a carui functie va fi desfiintata in urma referendumului.

"Suntem o singura natiune, Turcia dand o noua pagina in istoria sa democratica”, a subliniat el.

"Oameni diferiti au aparat pozitii diferite in timpul campaniei, dar, in final, oamenii au votat ‘da’ si au pus capat discutiei (…) Acesta este cel mai bun raspuns pe care oamenii nostri puteau sa il dea gruparii teroriste din spatele tentativei josnice de lovitura de stat din 15 iulie si gruparilor straine care incearca sa ne distruga unitatea cu animozitatea lor”, a precizat seful Guvernului.

"Nu exista perdanti la acest referendum, numai un invingator: Turcia si poporul sau turc nobil”, a conchis el.

Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 99% din voturi, 51,34% dintre turci au votat pentru modificarea Constitutiei, iar 48,66% impotriva.

Partidele de opozitie CHP si HDP denunta nereguli la vot si contesta rezultatul.

Dupa referendum, cele 18 amendamente ale Constitutiei vor transforma Turcia dintr-o republica parlamentara intr-o republica prezidentiala, functia de premier va fi abolita, iar presedintele Recep Tayyip Erdogan va primi puteri vaste.

Modificarile vor intra in vigoare dupa alegerile generale din noiembrie 2019.