Un atac armat a avut loc la complexul comercial Olympia-Einkaufszentrum din München. Media germană scrie că ar fi peste 10 morți.

Poliția nu a oferit deocamdată informații cu privire la autorul focurilor de armă. O operațiune de amploare a forțelor de ordine este în desfășurare. Politia cere populației să stea în locuințe și să evite locurile publice.

"Toți oamenii de afară au intrat în fugă în magazin și am văzut doar o persoană căzută la pământ care era rănită grav și care cu siguranță nu a supraviețuit", relatat angajatul unui magazin din mall.  

Poliția cere internauților să nu publice fotografii cu dispozitivul poliției, pentru a nu ajuta trăgătorul.

____________________________________________________________________________________________

UPDATE - 21.11

Agenția de presă DPA a relatat că atacul a avut loc la un restaurant fast-food din mall. Încă nu este clar dacă a fost un singur atacator sau mai mulți.

Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial și a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcția unei stații de metrou.

Autoritatea de transport din München a oprit circulația mai multor trenuri, tramvaie și autobuze după atacul armat.

Încă nu au fost efectuate arestări.

UPDATE - 21.16

Poliția din München afirmă pe Facebook că martorii au raportat trei persoane diferite ce aveau asupra lor arme.

UPDATE - 21.21

Poliția din München mai informează pe Facebook că martorii au raportat împușcături în zona străzii Hanauer, pe strada Ries și in mallul Olympia (Reuters).

Gara centrală din München este evacuată.

UPDATE - 22.35

Poliția a declarat stare de alertă în oraș. Unități de poliție din toată Bavaria se îndreaptă spre München. Poliția cere oamenilor să elibereze autostrăzile din apropierea orașului.

Mai multe persoane au sărit în ajutorul celor rămași pe stradă și i-au invitat să doarmă la ei în această noapte. 

Premierul bavarez, Horst Seehofer, și ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, organizează o reuniune de criză. Ministrul federal de Interne, Thomas de Maiziere, își întrerupe concediul și se va întoarce de urgență din SUA.

Poliția a confirmat 9 morți.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene  recomandă cetățenilor R. Moldova, aflați în München, să păstreze vigilența și să nu părăsească locuințele fără necesitate, să monitorizeze situația prin intermediul surselor mass-media locale și să întreprindă măsurile necesare în vederea asigurării securității personale.

Ambasada R. Moldova de la Berlin și Consulatul General din Frankfurt pe Main sunt în contact permanent cu autoritățile competente germane, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului și cetățenia victimelor, fiind gata să acorde asistența consulară necesară.

 
Pentru acordarea asistenței consulare au fost deschise următoarele numere de urgentă:

Ambasada R. Moldova la Berlin: +49 (0) 1717673772

Consulatul General al R. Moldova la Frankfurt pe Main +49 (0) 1732859402


Linia telefonică fierbinte a poliției din or. Munchen‎: 0 800 77 66 350