Miniștrii din 27 de state europene au ales luni ca sediul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) să fie la Amsterdam după ieșirea Marii Britanii din UE. Bucureștiul a ieșit din prima rundă de vot.

Consiliul Afaceri Generale au ales Parisul pentru a găzdui sediul Autorității Bancare Europene (ABE). După prima rundă de vot, în cursă au rămas Paris, Dublin și Frankfurt, dar orașul german a ieșit din cursă în a doua rundă.

Astfel, orașele din estul Europei au ratat ambele șanse de a găzdui sediul unei agenții, din cele două care trebuie să se mute din Londra, după Brexit.

Ministrul slovac al sănătății, Tomas Drucker, a confirmat că Slovacia s-a abținut la rundele a doua și a treia de vot, pentru că niciunul dintre membrii noi ai UE nu au trecut de prima rundă. El a amintit de criteriile UE care spun că agențiile trebuie împrăștiate pe tot teritoriul Uniunii. Rezultatul „cu siguranță nu va ajuta sentimentul pro-european”, a susținut Drucker.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE) a remarcat, într-o declarație de presă, că România a ratat, oficial, oportunitatea de a găzdui o agenție importantă europeană „Vina pentru acest eșec este în totalitate a Guvernului PSD-ALDE, care, din dezinteres și incompetență, a pregătit o candidatură slabă și nu a reușit să obțină sprijinul statelor din regiune pentru a găzdui EMA”.

Mureșan notează că între cele cinci state - România, Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia - care nu găzduiesc nicio agenție europeană, România are cea mai mare întindere geografică și cea mai mare populație, astfel că am ratat o mare oportunitate.

Detalii pe EurActiv.ro