Consens la Kiev   Kiev    

Vladimir Groisman este noul premier al Ucrainei

Rada Supremă de la Kiev l-a votat joi pe Vladimir Groisman în funcția de premier al Ucrainei. El a fost învestit cu 257 de voturi. 

Groisman a fost ales în funcția de președinte al Legislativului ucrainean în luna noiembrie 2014. În perioada februarie-noiembrie 2014, a deținut funcția de vicepremier responsabil de dezvoltarea regională, construcții și gospodării comunale.

„O să vă arăt ce înseamnă cu adevărat să conduci o țară”, a spus Groisman.„Înțeleg ce pericole ne pasc: corupție, ineficiența guvernării și populismul, care ne amenință la fel de tare ca inamicul din Estul țării”, a mai spus noul premier ucrainean.

Prezent la ședința Radei Supreme, președintele Poroșenko a spus că lupta contra corupției este o prioritate, iar Ucraina va continua politica integrării europene. Mai mulți reformiști și-au exprimat însă nemulțumirea față de plecarea din guvern a unor tehnocrați cu experiență și sprijin în Occident, precum și de concentrarea pârghiilor puterii în mâinile șefului statului, Groisman fiind un apropiat al șefului statului.

Componența noului guvern încă nu a fost votată, dar se știe că la funcția de ministru al Afacerilor Externe a fost desemnat Pavel Klimkin, iar la funcția de ministru al Apărării a fost desemnat Stepan Poltorac.

Arsenii Iațeniuk, care a fost premier al Ucrainei din 2014, și-a anunțat demisia pe 10 aprilie. 


Articolul anterior

Cap al mafiei napoletane Camorra, arestat de polițiști italieni deghizați în vânzători de pizza

Articolul următor

Succesorul lui Iațeniuk, omul curat al președintelui Poroșenko