SUA au lansat rachete asupra unor ținte militare din Siria. Oficiali citați de Washington Post spun că operațiunea comandată de Trump este menită să îl pedepsească pe președintele Siriei, Bashar al-Assad, și să lovească în forțele aeriere siriene.

Operatiunea a vizat baze aeriene și vine ca răspuns la atacul cu arme chimice din orasul Khan Shaykhun, în care și-au pierdut viața zeci de civili. Pentagonul a precizat că atacul, ordonat de președintele Donald Trum, a avut loc la ora siriană 04:40 (01:40 GMT), când 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase din distrugători în estul Mediteranei. Armata SUA a informat forțele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene și nu a vizat acele secțiuni ale obiectivului unde rușii erau considerați a fi prezenți, a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, capitanul Jeff Davis.

Rusia și Iranul condamnă atacul SUA  asupra țintelor militare din Siria, în timp ce Marea Britanie și Turcia îl sprijină, potrivit Reuters. Polonia a anunțat de asemenea că susține SUA în această acțiune.

Vladimir Putin consideră atacul SUA în Siria un act de agresiune împotriva unui stat suveran, titrează Sputnik.com.

S-au înregistrat victime în rândul personalului sirian al bazei aeriene: 3 militari și 2 civili, notează Reuters.

Reactia MAE român: "Actiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reacție fermă la atrocitățile comise în urma atacului cu arme chimice. România este solidară cu Aliații și partenerii".

Bucureştiul susține în continuare identificarea și implementarea unei soluții politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranziție politică: „România sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei șase ani de la declanșare, a condus la pierderi substanțiale de vieți și distrugeri de bunuri materiale și, în același timp, a generat un focar de instabilitate regională, terorism și migrație necontrolată", se arată în poziţia MAE al României faţă de operațiunea militară a SUA în Siria.

Angela Merkel: "Atacul american este de înțeles având în vedere suferința poporului sirian nevinovat, dimensiunea crimelor de război și blocajul din Consiliul de Securitate al ONU". 

EurActiv.ro / HotNews.ro