Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat joi noapte stare de urgenţă pentru următoarele trei luni după încercarea de lovitură de stat de săptămâna trecută şi posibila reintroducere a pedepsei cu moartea.

Vorbind la palatul prezidenţial din Ankara, după reuniunea Consiliului de securitate al ţării şi a Consiliului de Miniştri, Recep Tayyip Erdogan s-a angajat să elimine toţi "viruşii" din forţele armate. El s-a declarat convins că ar putea fi implicate şi alte ţări în tentativa de lovitură de stat despre crede că este posibil să nu se fi încheiat.

Starea de urgenţă permite intrezicerea prezenţei pe străzi, restrângerea dreptului de a manifesta şi a libertăţii de circula în anumite zone. "Starea de urgență nu este absolut deloc împotriva democrației, legilor și libertăților. Este exact contrariul: ea vizează să protejeze și să consolideze aceste valori”, a menţionat Erdogan. "Sunt măsuri de precauție necesare contra amenințării terorii, la adresa democrației, a statului de drept", a adăugat el. 

Măsura a fost luată după o serie de epurări care au început cu forţele de securitate şi au ajuns şi la infrastructura civilă: 99 de generali au fost plasaţi în detenţie provizorie, 10.000 de persoane au fost reţinute, alte în jur de 55.000 au fost suspendate din funcţie sau concediate: militari, poliţişti, judecători, funcţionari, profesori.

Preşedintele turc îl consideră vinovat de tentativa de lovitură de stat pe un cleric care s-a autoexilat în Statele Unite, Fethullah Gülen, un fost aliat de-al său devenit duşman, care are numeroşi simpatizanţi. Clericul Gülen a respins acuzaţiile.

626 de şcoli au fost închise

Ministerul Educaţiei din Turcia a închis 626 de instituţii de învăţământ ca parte a măsurilor luate împotriva susţinătorilor clericului musulman Fethullah Gülen. Majoritatea instituţiilor închise sunt unităţi de învăţământ private. Clericul Fethullah Gülen a înfiinţat o reţea largă de şcoli în Turcia şi în străinătate care au fost folosite pentru a finanţa mişcarea sa şi pentru a promova învăţăturile sale religioase, notează Reuters.

Autorităţile turce au anunţat că peste 6.500 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei din Turcia au fost suspendaţi, în urma anchetei lansate în acest sector după lovitura de stat eşuată. Noile suspendări au loc după ce cu o zi în urmă acelaşi minister a suspendat alţi 15.200 de angajaţi, iar 21.000 de profesori care lucrează în instituţii private de învăţământ au rămas fără licenţe.

Miercuri, doi membri ai Curții Constituționale din Turcia au fost arestați în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, soldată cu cel puțin 290 de morți.

Vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea

Iar în cadrul unui interviu difuzat de Al Jazeera, Recep Tayyip Erdogan a declarat ca va aproba o măsură parlamentară de reintroducere a pedepsei cu moartea, chiar dacă acest lucru ar pune în pericol eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeană.

"Lumea nu este doar Uniunea Europeană. Dacă Parlamentul va lua această decizie, atunci datoria autorităţilor este de a deschide calea pentru ca această pedeapsă sa fie reintrodusă", a spus el, adaugand ca "oamenii au cerut-o. Ei au ieşit în stradă şi au continuat să strige "Pedeapsă capitală! Pedeapsă capitală!"".