Cine-l va înlocui pe Iațeniuk?   Kiev    

Comentariu: Iațeniuk nu poate fi doar un pion de sacrificiu

Premierul ucrainean trebuia să-și dea de mult demisia. Dar încrederea electoratului nu se poate recâștiga prin acest gest, e de părere Bernd Johann șeful redacției în limba ucraineană a DW.

Arseni Iațeniuk a ținut mult timp cu dinții de postul său. Acum demisionează în sfârșit, scutindu-și țara de o criză guvernamentală prelungită, care ține politica de la Kiev pe loc de două luni de zile și blochează orice reformă. În februarie, Iațeniuk a supraviețuit moțiunii de cenzură, dar coaliția de la guvernare se destrămase, iar conducerea țării devenise imposibilă.

Prin retragerea sa, Iațeniuk scutește Ucraina de alegeri anticipate, pe marginea cărora s-a speculat deja. Dar acestea ar prelungi imprevizibilitatea politică. Țara are nevoie acum nu numai de un nou guvern, ci de o nouă coaliție de guvernare, care să pună în aplicare reformele. Prin disputele din ultimele săptămâni, partidele de la Kiev au pierdut încrederea atât în țară cît și în străinătate. Ar fi cazul ca această spirală să fie oprită.

Certurile trebuie să înceteze

Retragerea lui Iațeniuk face loc pentru o nouă guvernare. Dar taberele politice sunt mai învrăjbite ca niciodată. Deci o nouă guvernare viabilă va putea fi formată numai dacă politicienii încetează cu certurile. Numai așa Ucraina va putea să continue procesul de reformă, care nu a fost dus la bun sfârșit de fosta conducere.

Datorită lui Iațeniuk au fost bifate câteva succese majore, cum ar fi noua poliție rutieră. S-au făcut reforme și în domeniul bancar, al energiei și în sectorul financiar. Dar rezultatele acestor măsuri nu sunt foarte vizibile. Este valabil și pentru noile direcții anticorupție, care abia și-au început activitatea.

Dar Iațeniuk trebuie să-și asume responsabilitatea și pentru multe reforme care nu au fost puse în aplicare mai deloc. Lipsesc schimbări în domenii cheie, cum ar fi justiția. Și privatizarea întreprinderilor de stat a rămas în urmă. O mare problemă este încă lipsa transparenței. Oligarhii au încă influență politică.

Doar un pion de sacrificiu al președintelui?

Din aceste grupuri de oligarhi face parte și președintele Petro Poroșenko, un politician care în ciuda funcției, nu a renunțat la afaceri, printre care un post TV. De când au fost publicate Documentele Panama, se presupune că Poroșenko desfășoară afaceri offshore dubioase cu imperiul lui de ciocolată, Roshen. Încă nu a fost demonstrat nimic, dar acest scandal diminuează încrederea populației în președinte, care în ultimele săptămâni i-a cerut lui Iațeniuk demisia, în nenumărate rânduri.

Volodimir Hroismann, fostul președinte al parlamentului ucrainean, ar putea fi ales premier. Partidul lui Poroșenko l-a nominalizat. Hroismann este un apropiat al lui Poroșenko. Pe bună dreptate, ucrainenii se întreabă dacă un nou început este posibil după o astfel de schimbare. Dacă influența politică a oligarhilor nu ia sfârșit, Iațeniuk ar fi numai un pion de sacrificiu. Țara nu are nevoie urgentă numai de o guvernare viabilă și orientată către reformă. Dar și președintele Poroșenko trebuie să demonstreze cât de mult ia în serios lupta împotriva corupției. Până acum, este clar că a făcut prea puțin.

DW

Articolul anterior

Succesorul lui Iațeniuk, omul curat al președintelui Poroșenko

Articolul următor

Maidanul ucrainean la Amsterdam