Consiliul UE a decis   Bruxelles    

Amsterdam va găzdui sediul EMA. Bucureştiul a ieşit din prima rundă

Miniștrii din 27 de state europene au ales luni ca sediul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) să fie la Amsterdam după ieșirea Marii Britanii din UE. Bucureștiul a ieșit din prima rundă de vot.

Consiliul Afaceri Generale au ales Parisul pentru a găzdui sediul Autorității Bancare Europene (ABE). După prima rundă de vot, în cursă au rămas Paris, Dublin și Frankfurt, dar orașul german a ieșit din cursă în a doua rundă.

Astfel, orașele din estul Europei au ratat ambele șanse de a găzdui sediul unei agenții, din cele două care trebuie să se mute din Londra, după Brexit.

Ministrul slovac al sănătății, Tomas Drucker, a confirmat că Slovacia s-a abținut la rundele a doua și a treia de vot, pentru că niciunul dintre membrii noi ai UE nu au trecut de prima rundă. El a amintit de criteriile UE care spun că agențiile trebuie împrăștiate pe tot teritoriul Uniunii. Rezultatul „cu siguranță nu va ajuta sentimentul pro-european”, a susținut Drucker.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE) a remarcat, într-o declarație de presă, că România a ratat, oficial, oportunitatea de a găzdui o agenție importantă europeană „Vina pentru acest eșec este în totalitate a Guvernului PSD-ALDE, care, din dezinteres și incompetență, a pregătit o candidatură slabă și nu a reușit să obțină sprijinul statelor din regiune pentru a găzdui EMA”.

Mureșan notează că între cele cinci state - România, Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia - care nu găzduiesc nicio agenție europeană, România are cea mai mare întindere geografică și cea mai mare populație, astfel că am ratat o mare oportunitate.

Detalii pe EurActiv.ro

Articolul anterior

Consultare publică: Ce mai înseamnă Occidentul pentru România și Republica Moldova?

Articolul următor

UPDATE//Atac armat la o biserică baptistă din Texas: cel putin 27 de morți și 24 de răniți