Dezinformarea este o armă pe care Vladimir Putin o folosește pentru slăbirea democrației, prin alimentarea neîncrederii față de UE, astfel că e necesară înființarea unui portofoliu pentru combaterea dezinformării în viitoarea Comisie, crede Tomac.

În viitoarea Comisie ar trebui să existe un comisar pentru combaterea dezinformării, deoarece dezinformarea care vine mai ales din Rusia face "extrem de mult rău”, erodând zi de zi democrația.

În prezent legislația este "foarte fragilă în toate statele membre și pentru a combate dezinformarea și pentru a opri acest val de ură împotriva Uniunii Europene, alimentată de politicienii care servesc exclusiv intereselor Kremlinului, avem nevoie de o asemenea mutare”, a declarat eurodeputatul PMP/PPE Eugen Tomac, la o dezbatere organizată de HotNews.

Eurodeputatul român atrage atenția că aceste instrumente de dezinformare sunt folosite "cu foarte multă ușurință” de către forțele politice extremiste, în timp ce statele se uită "neputincioase” pentru că nu au instrumente prin care să reacționeze imediat.

În momentul de față nu putem doar constata, "avem nevoie de un plan de acțiune mult mai eficient prin care să putem combate dezinformarea”, a mai spus el.

Europarlamentara REPER Ramona Strugariu susține că UE are instrumente pentru a combate dezinformarea, însă acestea trebuie implementate eficient și în acord cu principiile democratice care guvernează Uniunea Europeană.

"Dacă noi ne imaginăm că combatem dezinformarea folosind exact aceleași mijloace antidemocratice pe care ei le practică, ne înșelăm”, a spus ea.

UE nu poate închide platforme sau platforme "doar pentru că ni se pare nouă, dacă nu avem dovada că e conținut ilegal, dacă nu avem foarte clar argumentele pentru care ar trebui suspendat acel conținut”, a explicat Strugariu.

În opinia sa, un comisar european pentru combaterea dezinformării ar însemna doar alocarea de bani și resurse în plus. Un comisar european "nu poate direct interveni să dea jos conținut sau să intervină în activitatea marilor platforme social media”.

În momentul acesta există instrumente legislative care trebuie folosite cât mai eficient pentru a combate dezinformarea: Digital Market Act, Digital Services Act care a intrat în vigoare pe 17 februarie, codul de bune practici în ceea ce privește dezinformarea, care este obligatoriu pentru platforme, plus, Actul european pentru libertatea presei, care va intra în vigoare în curând, a explicat Ramona Strugariu.