Specialiștii ai Ministerului german de Externe au identificat o campanie sistematică din Rusia pe platforma X. Preocuparea cu privire la interferențele electorale crește în cadrul guvernului german, relatează Der Spiegel.

Scopul campaniei a fost de a încuraja atitudinile anti-guvernamentale. Experții sunt îngrijorați în special de posibilele încercări de a influența alegerile din acest an.

Potrivit unui raport, Ministerul german de Externe a descoperit o campanie rusească de dezinformare derulată pe platforma X (fosta Twitter), pentru a crește sentimentele de nemulțumire față de coaliția de guvernare și pentru a submina sprijinul pentru Ucraina, notează revista Der Spiegel, preluată de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Experții au analizat rețeauna X folosind un software special și au descoperit o rețea masivă de conturi false de utilizator care răspândeau conținut în limba germană.

În perioada 20 decembrie 2023 - 20 ianuarie 2024, experții au identificat peste 50.000 de conturi false de utilizator care au trimis în total peste un milion de tweet-uri în limba germană.

Mesajele conțin acuzații la adresa guvernului german, care își neglijează propria populație pentru a sprijini Ucraina. Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru experți din cauza viitoarelor alegeri europene din acest an, precum și a trei alegeri în landuri din Germania de Est și posibila influență rusă asupra acestora.

Ministerul de Externe monitorizează de ceva vreme dezbaterile pe teme de politică externă în rețelele online cu mai mulți analiști de date. Scopul este de a descoperi încercări ale unor actori străini de a exercita influență asupra alegerilor și nu numai.

„Dezinformarea a devenit un factor de amenințare globală”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe pentru Der Spiegel. „Este folosit în mod deliberat de cei care nu împărtășesc valorile noastre pentru a destabiliza societăți întregi – nu doar în democrațiile occidentale, ci peste tot”.

Potrivit raportului, astfel de campanii de dezinformare recurg deseori la clonarea paginilor unor ministere sau publicații. Știrile false sunt apoi publicate pe acestea și răspândite prin intermediul X.

Experții au observat fenomenul, printre altele, după ce o postare falsă X a ministrului de externe Annalena Baerbock a făcut turul platformei de socializare în septembrie anul trecut. Părea cât se poate de real. Creatorii au neglijat doar să elimine un simbol chirilic.

Eficacitatea campaniei este greu de măsurat, se arată în raport.