Analistul politic al Fundației  „Jamestown” din SUA, Vladimir Socor, trage un semnal de alarmă ca urmare a declarațiilor făcute marți de către premierul Pavel Filip și ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Analistul politic internațional se declară îngrijorat de abordarea pe care o au cei doi față de problema transnistreană.

Socor a menționat pentru Report.md că Frank-Walter Steinmeier privește acest subiect doar din perspectiva relațiilor Berlin-Moscova: „Domnul Steinmeier pune în primul plan relțiile bilaterale dintre Germania și Rusia și interesele unui grup de state din Europa occidentală, conduse de Germania, care au interese proprii în raport cu Rusia. Din punctul dumnealui de vedere, interesele unor țări precum Ucraina, Republica Moldova sau Georgia pot fi sacrificate. Frank-Walter Steinmeier nu pretinde concesii dramatice imediate. Dânsul pretinde anumite concesii care, în timp, ar legaliza situația ilegală a Transnistriei, prin acesta fiind în dezacord cu politica doamnei Angela Merkel”, a subliniat Vladimir Socor.

Analistul mai spune că autoritățile de la Chișinău și de la Kiev trebuie să coopereze în această chestiune, să se consulte mult mai intens pentru a nu ceda presiunilor, deoarece, în cazul în care una dintre aceste țări va ceda, va fi afectată imediat și cealaltă. „Aceste concesii la care este împinsă astăzi Republica Moldova sunt foarte periculoase nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru Ucraina. Dacă se va ajunge la un statut special pentru regiunea transnistreană, atunci Rusia va insista asupra unui asemenea statut și pentru regiunile separatiste Donețk și Lugansk din sud-estul Ucrainei – iar acest lucru se va întâmpla fără respectarea integrității teritoriale a Ucrainei. În cazul în care Ucraina ar ceda presiunii și ar acorda statut special celor două regiuni, poziția Chișinăului în raport cu Tiraspolul ar slăbi considerabil”, a atenționat analistul Socor.

El susține că prim-ministrul a dat dovadă de incompetență în problematica transnistreană: „Apreciez poziția vicepremierului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. Ea este conformă interesului național al Republicii Moldova. Am văzut poziția premierului Pavel Filip la conferința comună susținută cu ministrul de Externe al Germaniei...  Poziția domnului Filip nu conformă interesul și nu m-aș mira ca asupra vicepremierului Gheorghe Bălan să se exercite presiuni – fie să cedeze, fie să demisioneze. S-a confirmat că domnul Filip nu este competent în problematica transnistreană și nici nu are cum să fie, deoarece nu s-a ocupat de aceasta niciodată”, a mai spus Vladimir Socor.

Pe de altă parte, el a lăudat poziția fermă a societății civile de la Chișinău pe care o numește „exponenta pro-europeană” a Moldovei: „Sunt de acord cu poziția reprezentanților societății civile - domnul Ion Manole, Igor Munteanu, Igor Boțan și Victor Chirilă. Anume acești reprezentanți ai societății civile reprezintă reperele orientării pro-europene a Republicii Moldova, nu Guvernul condus formal de domnul Filip”, a menționat Vladimir Socor.

Potrivit lui, autoritățile moldovene nu ar trebui să se grăbească cu declarații privind un potențial statut special pentru Transnistria, în condițiile în care instituțiile statului demonstrează o dezorganizare totală, iar ultimele semnale de la Comrat, precum și proiectul de lege privind statutul special al raionului Taraclia, ar putea împinge Bălțiul la acțiuni convenționale, ceea ce ar însemna dezintegrarea Republicii Moldova.

Marți, la conferința de presă comună, Pavel Filip și Frank-Walter Steinmeier, au lăsat să se înțeleagă că diplomele universitare şi plăcuţele de înmatriculare ale automobilelor, emise de autoritățile separatiste de la Tiraspol, ar putea fi recunoscute în plan internaţional.

Constantin Uzdriș