(VIDEO) Adrian Belîi: Va fi mai rău! 15% din populație va avea nevoie de oxigen curat și se va ajunge la o mortalitate de 5%
„În caz de pierdere a controlului asupra pandemiei, am putea ajunge în situația când ginecologii vor fi detașați să intubeze pacienți. (...) Neîncrederea populației în tot ce se întâmplă astăzi este rezultatul neîncrederii lor în mesajele care vin de la autorități. (...) Explicați-le celor din Terapie Intensivă că unuia, care stă acasă, în fața televizorului, îi este tare greu. (...) Dacă lumea ar fi stat acasă două săptămâni, dar fără să iasă deloc, astăzi am fi fost liberi... (...) Nu va mai fi așa cum a fost! Pe noi pandemia ne-a unit!”. Șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău explică, în interviul oferit Report.md, inclusiv de ce se speculează că, de orice boală ar suferi persoana, medicii scriu că moare de COVID.
Report.md: Daca într-o zi s-ar umple toate spitalele, iar numărul infectaților va continua să crească, unde vor fi internați?
Adrian Belîi: Deschidem alte secții, doar că numărul personalului disponibil este limitat. Regimul de lucru este epuizant. În Terapie Intensivă se lucrează acum în cu totul alt ritm decât înainte de pandemie. În plus, virusul nu a anulat celelalte boli sau accidente. Viața continuă – oamenii se rănesc... și tot la noi sunt aduși. Ne-am putea gândi la o rezervă de specialiști dacă, de exemplu, medicii s-ar reprofila în această perioadă: chirurgii să îndeplinească munca de infecționiști, traumatologii să preia funcția de infecționiști și anesteziologi. Am putea ajunge, în caz de pierdere a controlului asupra situației, că ginecologul va fi nevoit să intubeze pacienți. Acum medităm pur teoretic la un astfel de scenariu, dar asta se poate întâmpla.
Report.md: V-ați imaginat vreodată că omenirea ar putea trece printr-o pandemie ca în filme?
Adrian Belîi: Sincer, nu. Pandemii obișnuite – da. De exemplu, gripa. Mortalitatea provocată de gripă nu depășește 0,05%. Suntem obișnuiți cu aceste statistici. Anual mor oameni din cauza complicațiilor provocate de gripă, mii de oameni mor din cauza tuberculozei, hepatite virale sau din cauza infecțiilor intraspitalicești nosocomiale cu bacterii multidrog rezistente care omoară sute și mii de oameni. Și asta se întâmplă de ani de zile. Populația nu simte însă, aceste decese atât de acut.
Ceea ce se întâmplă acum în toată lumea – numărul mare de morți, alertează. E ceva nou și nu cunoaște nimeni exact mutațiile virusului COVID-19. SARS și MERS tot sunt coronavirusuri. Exact din aceeași familie. Mortalitatea în cazul MERS a fost de 30%. Comparând cu rata mortalității de 3% în cazul COVID - e o cifră mare. Daca virusul COVID suportă mutații și dacă în loc de trei oameni din 100 mor 30 - putem ajunge la situații periculoase pentru soarta omenirii. De asta se impune nivel maxim de alertă.
Urmăriți scandalul legat de Hidroxiclorochina. Aceasta oprește replicarea virusului în eprubetă, invitro și oprește replicarea virusului la anumite animale. Respectiv, s-a prescris la om în speranța că va reduce din replicarea virusului. Primele rezultate au fost pozitive și asta a condus la utilizarea acestui medicament în pofida efectelor lui asupra inimii și intestinelor. Acum se fac vreo 60 de cercetări la nivel global, care ar trebui să dea răspuns la întrebarea: funcționează acest medicament sau nu și în ce condiții? Acum au apărut câteva materiale în reviste prestigioase, în care se menționează că, din păcate, nu funcționează Hidroxiclorochina. OMS a recomandat încetarea tratamentului cu Hidroxiclorochina. Și noi am încetat administrarea acestui preparat pacienților. Apoi a apărut materialul în „The Guardian”, din care aflăm că, de fapt, autorii avizului negativ la utilizarea Hidroxuclorochinei au utilizat baze de date neverificate, iar compania specializată în cercetare științifică este necunoscută. Când au început să caute sursa datelor și valabilitatea lor - s-a constatat că multe lucruri nu sunt în regulă. Și atunci apare întrebarea: „OK, dar acum ce facem?”. Suntem în impas decizional. Urmăresc tot ce apare, dar efectiv, nu știu ce decizie să iau. De parcă aș sta în fața unei bombe cu ceas și ar urma să ghicesc care fir să-l tai - firul roșu sau verde?
Report.md: Facultatea i-a pregătit pe medicii noștri pentru așa scenariu?
Adrian Belîi: Toți avem în spate câte 6 ani de universitate, plus 4 ani de rezidențiat, plus stagieri peste hotare. Baza practică și teoretică o avem. Aici nu e nimic nou. Nouă este combinarea informației și luarea deciziilor. Mai întâi s-a spus că dacă o persoană s-a îmbolnăvit, face imunitate și nu se mai îmbolnăvește. Apoi s-au înregistrat cazuri de reinfectare. S-au făcut cercetări și s-a descoperit că aproximativ 20% din cei care au trecut prin COVID nu fac imunitate. Niciun fel de imunitate. Nu produc niciun fel de anticorpi. Iar dintre persoanele care au făcut anticorpi, s-a descoperit că nu toți sunt protectori. Adică ai anticorpi, dar ei nu te protejează. Și doar la o parte din cei care fac anticorpi – ei sunt funcționali. Și apare întrebarea: Câtă populație trebuie să se infecteze, pentru ca epidemia să nu se mai poată propaga? Și când parcă era totul clar, au apărut alte cercetări care arată altceva. Iar populația vede toate aceste contradicții...
Report.md: Și acestea contradicții generează iresponsabilitatea oamenilor pe care o vedem afară și îndoieli în profesionalismul medicilor.
Adrian Belîi: Evident. Știți acele persoane care stau în stradă și încearcă să convingă trecătorii să se oprească să le citească din Biblie? Pe câți conving ei că vor ajunge în Rai în viața de apoi? Noi, medicii, suntem în aceeași situație. Ca și cum le-am zice: „Veniți să vă citesc din carte ca să vă conving că virusul există și că el vă poate ucide”. Unii au exact aceeași atitudine – de parcă le-am citi din Biblie la colțul străzii. Nu-i interesează. Ei au părerea lor și gata.
Report.md: Mulți din cei care neagă COVID-ul spun că tot timpul au murit oameni și că nu mai aud nimic de cei care mor de alte boli grave – de cancer, ictus, etc...
Adrian Belîi: Celelalte boli nu au fost anulate! Confuzia populației, care crede ca de orice boală ar suferi persoana, moare din cauza COVID, pot s-o explic: Fără COVID, șansa de supraviețuire a unei persoane ajunse în Terapie Intensivă este mult mai mare. Și atunci când decesul este provocat foarte clar de spectrul de atac al COVID-ului si nu de mecanismul celorlalte boli – scriem că pacientul a murit de COVID. Dacă pacientul are o fractură la picior, dar are și insuficiență respiratorie acută generată de COVID și moare de insuficiență respiratorie – nu poți scrie ca a murit din cauza fracturii. Sau pacienții cu diabet zaharat. Fără acest virus, ei ar trăi încă mulți ani. De exemplu, mecanismul tromboinflamator din plămâni blochează funcția plămânilor. În unele cazuri, blochează și vase cerebrale. Și atunci, pe fundal de COVID, face accident vascular cerebral. Sunt cazuri, în special la tineri fără vreo patologie, care fac accident cerebral vascular pe fondal de COVID. Ei mor din cauza accidentului cerebral vascular, deoarece cauza morții este „accident cerebral vascular”, dar mecanismul declanșator direct este COVID-ul. Fără COVID nu s-ar fi întâmplat asta.
Report.md: Cum să-i facem pe oameni să conștientizeze că ceea ce se întâmplă este real și că sunt în pericol dacă nu se protejează?
Adrian Belîi: Când unii oficiali spun una, iar alții spun alta, când mesajele lor se bat cap în cap – oamenii nu mai ascultă nici de unii, nici de alții. Sunt bulversați. Și nu mă refer doar la ceea ce spun, ci și la modul în care se comportă în spațiul public. Populația nu înțelege de ce cuiva i se poate, de exemplu, fără mască, iar altcuiva nu i se poate și primește amendă. Sau când li s-a spus preoților că „amenzi nu vor fi”... Aceste discordanțe știrbesc din severitatea restricțiilor, oamenii se relaxează și nu mai iau în serios pericolul. Mesajul tuturor actorilor sociali ar fi trebuit să fie coerent și identic. Oamenii știu că e periculos, dar nu conștientizează că li se poate întâmpla chiar lor. Asta ține de nivelul nostru de cultură, de mentalitate. Dar, în mare parte, neîncrederea populației în tot ce se întâmplă astăzi este rezultatul neîncrederii lor în mesajele care vin de la autorități.
Report.md: În schimb, se regăsesc în fake-news-uri și își construiesc adevărul lor – unul cosmic, rupt de realitate...
Adrian Belîi: Pe fiecare pachet de țigări sunt imprimate avertismente fioroase despre faptul că fumătorii pot face cancer sau alte boli care i-ar provoca moartea. Totuși, oamenii le cumpără și fumează. Așa e și în cazul falsurilor mediatice. Sau – unii poartă mască, dar o poartă pe barbă sau în buzunar. O poartă formal. Ei însă, consideră că o poartă. Sau cu carantina și sloganul „Stați acasă!”. Da, stă acasă, dar dacă are nevoie de ceva - oricum o să iasă. „Da’ eu repede - încolo-încoace..., dar de fapt stau acasă”. Aceste aparent „mici abateri” ne mențin în acest vârtej al pandemiei. Aici, jumătățile de măsură nu merg. Deci nu e ca atunci când implementezi reforme europene - pe pași... Și dacă nu faci reforma azi - o termini mâine sau peste 10 ani... În pandemie nu se acționează așa. Virusul vrea totul sau nimic - ori toți, ori nimeni! Dacă s-ar fi respectat carantina, am fi văzut azi rezultatul, dar acum, la noi, virusul clocotește și atacă și ne împinge în defensivă. Și în timp ce virusul câștigă teren, economia moare, iar autoritățile sunt nevoite să scoată restricțiile, pentru a lăsa măcar cât de cât economia să respire. Da, în detrimentul sănătății oamenilor. Aceste decizii sunt foarte dificile. Orice băț are doua capete – orice ai face, inevitabil va avea cineva de suferit.
Report.md: Se zice că, până la sfârștul anului, toți o
să trecem prin virusul acesta. Cât e de real acest scenariu?
Adrian Belîi: Sunt mai multe scenarii. Două sunt cumva mai întemeiate. Primul - că vom avea un al doilea sau chiar al treilea val. Al doilea - că nu va mai fi niciun val și că va evolua după modelul MERS-CoV sau SARS – se va stinge la nivel global, după care se va repeta peste mulți ani. Acum nu pot să vă spun ce va fi. Depinde cum va interacționa virusul cu rasa umană. Sunt supoziții că virusul ar urma să infecteze cam 70% din populație, după care va trece într-o zonă de răceală severă, dar sunt doar supoziții - un fel de prognoză meteo.
Report.md: Biserica a fost foarte activă în această perioadă, alimentând exact falsurile de care vorbeam mai sus: vaccin cu cip, antene 5G, morți non-COVID diagnosticați cu COVID... Cum se văd aceste porniri de sub combinezonul anti-COVID?
Adrian Belîi: Biserica profită de faptul că unii, la vremea lor, nu prea au pus mâna pe carte și se lasă manipulați. Am observat că, în ultimul timp, Biserica nu mai operează cu pilde sau citate din Biblie, ci cu fake-news-uri despre Bill Gates, care ne-ar pregăti vaccinarea cu cipuri conectate la antene 5G – fantasmagorii care nu au nimic în comun cu credința. A speculat pe aceste falsuri după ce au văzut că ele au fost „înghițite” de un număr mare de oameni. Biserica a intrat în polemici cu statul, care venea cu restricții și recomandări, sporind neîncrederea populației în ceea ce privește eficiența izolării la domiciliu. Asta s-a întâmplat nu doar la noi – la fel e peste tot unde Biserica nu a mers într-un pas cu autoritățile.
Report.md: De ce fake-news-ul prinde atât de bine la
moldoveni?
Adrian Belîi: Pentru că, pe parcursul anilor, nu doar medicina a fost distrusă prin ignoranță politică, dar și școala. S-a lovit în învățământul primar, liceal și universitar. Și de aici s-au pornit toate în lanț: fobiile, vulnerabilitatea la manipulare, prostia și specialiștii mediocri. Per general, de vină e incompetența la toate nivelurile. Totul provine de aici – din distrugerea învățământului, iar când știință nu e – apare terenul fertil pentru alegații și paranoidă.
Report.md: Aropo de ultima frază pe care ați spus-o: Am mai întrebat și alți medici, dar vă întreb și pe Dvs - în ce parte a corpului o să ni se pună, la toamnă, vaccinul anti-COVID?
Adrian Belîi: Să dea Domnul să fie sintetizat un vaccin eficient. Când o să apară - o să mi-l administrez indiferent în ce parte a corpului. Virusul acesta posedă diverse molecule care îi asigură invadarea. Fiecare moleculă are părți care pot atrage imunitatea. Respectiv, celula imună poate recunoaște o parte din molecula dată și s-o atace, dar asta nu întotdeauna distruge virusul. Respectiv, vaccinul va trebui testat în zeci de laboratoare. Din sutele de laboratoare de pe Pământ, care se ocupă cu identificarea vaccinului, prin probabilitate, unul va nimeri acea structură care va duce la sinteza unui vaccin. Poate fi intramuscular, prin picătură, spray nazal sau supozitor. Asta chiar nu contează. Ideea este ca acel fragment molecular să fie recunoscut de sistemul imun, care va învăța cum să lupte cu el și, atunci când este atacat, să știe concret unde să atace.
Report.md: Deși vaccin încă nu avem,
împotriva lui a fost pornită o adevărată campanie – oamenii fiind speriați cu
ciparea prin vaccinare. Acum să admitem că apare vaccinul. Cum credeți că va
reacționa populația care deja se teme de cipuri?
Adrian Belîi: Nu-i poți limita dreptul persoanei A de a se căsători cu persoana B. E dreptul lui fundamental. Însă, dacă persoana A nu vrea să se vaccineze, iar din această cauză se vor infecta și vor muri alte 10 persoane - atunci cred că statul trebuie să ia o decizie. Noi avem oameni care cred că pământul e plat – e un adevărat curent. Tot așa sunt oameni care nu cred în vaccinuri. Legătura dintre vaccinul ROR și autism, care bântuie prin lume, este un fake-news clasic. Lor nu le pasă că atâția oameni au murit din cauza nevaccinării.
Report.md: Pe rețelele sociale poți vedea des comentarii și postări în care medicii sunt acuzați că exagerează și că ceea ce se întâmplă acum e „un spectacol”. Citiți aceste comentarii? Discutați aceste subiecte cu colegii?
Adrian Belîi: Le ignorăm. Ne afectează moral. În comentarii suntem, practic, răstigniți. Uneori am senzația că unii, care se dau cu părerea, ar fi gata să ne tragă un glonț în cap. Și nu-i interesează că medicul primește un salariu mai mic decât un șofer de troleibuz. Dar da, medicul trebuie sa facă totul - el doar a dat jurământul lui Hipocrate.
Discutăm cu colegii despre atitudinea societății. Majoritatea suntem aici pentru că ne place ceea ce facem și iubim oamenii indiferent cum i-a creat natura - cu toate păcatele și defectele lor. Dar da, doare când suntem ofensați.
Report.md: Mulți din cei pe care „i-a creat natura” au obosit de restricții, vor la frigărui cu prietenii, vor la nuntă...
Adrian Belîi: Explicați-le celor din Terapie Intensivă că unuia, care stă acasă, în fața televizorului, îi este tare greu. Greu este să lupți pentru viață și să supraviețuiești. Lanțul epidemic se rupe când nu mai are „combustibil”. Dacă lumea ar fi stat acasă două săptămâni, dar fără să iasă deloc, astăzi am fi fost liberi...
Report.md: O nouă carantină, una strictă, similară celei din Italia, ar fi o soluție?
Adrian Belîi: Deja e târziu. Această măsură poate fi eficientă în faza inițială a epidemiei. Dar când o persoană infectează mai mult decât o persoană – deja e târziu.
Report.md: Și atunci cum vedeți ieșirea din această criză sanitară?
Adrian Belîi: Sunt mulți factori care, puși într-un sistem informatic, arată statistici prognozabile. Cert e că va fi mai rău. Dar parametrii acestui „mai rău” nu-i știe nimeni. Noi simțim acest „mai rău” prin faptul că ne vin tot mai mulți pacienți în stare foarte gravă, noi vedem acest „mai rău” în apelurile care circulă în rețeaua noastră internă... Pot să deschid un pic parantezele și să vă spun că 15% din populație va avea nevoie de oxigen curat în tratamentul bolii. Cam 30% din cele 15% vor avea nevoie de ventilare externă. Statistic, se va ajunge la 3,4 - 5% mortalitate la toate categoriile de vârstă, la toate patologiile. Și acum putem calcula - la 100 de noi infectați vom avea 3-4 decese în următoarele 2-3 săptămâni. La 200 de infectați, 6-8 decese... Prin asta urmează abia să trecem.
Report.md: Ce ar trebui să învățăm din pandemia asta?
Adrian Belîi: Oamenii nu învață niciodată nimic din istorie. Noi, medicii, ne vom ridica, ne vom scutura și vor merge înainte. Dar nu va mai fi așa cum a fost. Medicii vor cere o schimbare. Pe noi pandemia ne-a unit și suntem hotărâți să impunem această schimbare după ce ieșim din calvar. Iar oamenii, dacă vor să aibă doctori, să ne fie alături, să ne susțină. Și atunci vor avea și ei parte de medicină de calitate. Cei care ne conduc „au problemele lor”, au programe de guvernare, care numai fericire poporului nu aduc.
Report.md: Cei care mor din cauza complicațiilor provocate de COVID prezintă vreun pericol de contaminare?
Adrian Belîi: Da. Ei nu respiră ca să împrăștie virusul activ, dar virusul este pe suprafața corpului lor și poate fi transmis prin contact. Ei sunt puși în sicrie închise, iar cei care participă la parastas trebuie să păstreze distanța. Deci, nu îl vezi, nu îl atingi, nu îți iei rămas bun. E un moment foarte dureros.
Report.md: Cât timp „trăiește” virusul pe corpul persoanei decedate?
Adrian Belîi: Nu știu. Dar cert pot să vă spun că trăiește pe toată perioada până la înmormântare.
Report.md: Cum este scos din salon?
Adrian Belîi: Sunt pachete speciale, impermeabile. Cadavrul este pus în pachet, se acoperă cu izoleta și este transportat la morgă.
Report.md: Ceilalți pacienți văd asta?
Adrian Belîi: Da, pot să vadă.
Report.md: Cum reacționează?
Adrian Belîi: Fiecare e cu problema lui acolo. Puțin îi interesează ce e cu vecinul de pat. Lor nu le arde de emoții sau empatie.
Report.md: Dar medicii cum reacționează?
Adrian Belîi: Empatizează, dar dar nu se implică emoțional. Nu putem să murim și să reînviem cu fiecare pacient.
Report.md:Persoanelor care au murit de COVID, li se face autopsie?
Adrian Belîi: Se face autopsie atunci când este vorba de vreun deces suspect. De exemplu, dacă moare în mai puțin de 24 de ore sau persoana are o patologie chirurgicală acută. Trebuie identificat motivul decesului. Toate cazurile medico-legale automat se investighează - celelalte în funcție de necesitățile de documentare, dar se face cu incizie minimă.
Report.md: S-a întâmplat să vă uitați la un pacient și să știți că nu are șanse de supraviețuire?
Adrian Belîi: Da.
Report.md: Și anunțați rudele din timp?
Adrian Belîi: Nu poți să-i spui cuiva că nu are șanse. Le comunicăm că situația e foarte gravă, că șansele sunt minime și că facem totul posibil. Niciodată nu o să spunem că nu are nicio șansă și pregătiți-vă.
Report.md: Eu sunt cetățean responsabil, vreau să fiu sănătos și să trăiesc. Ce să fac în perioada următoare ca să nu mă infectez?
Adrian Belîi: „Poarta de intrare” a virusului sunt ochii, nasul și gura. Evitați contactul mâinilor cu fața. Purtarea mănușilor vă dă doar un sentiment de falsă protecție. Cum se contaminează pielea - așa se contaminează și mănușa. Nu oferă protecție suplimentară. Masca este obligatorie. Practic, la o distanță de 1,5 - 2 metri, singura cale posibilă de infectare este contactul. Mâna rămâne necontaminată până în momentul când ai atins orice altceva. De asta, dezinfectați cât mai des mâinile.
Report.md: Este adevărat că virusul moare la o
temperatură ridicată și că vara vom scăpa de virus?
Adrian Belîi: În Sahara, virusul se răspândește la fel ca în Moldova.
Report.md: Ce urmează?
Adrian Belîi: Să ne obișnuim că cineva lucrează în regim COVID, în paralel - multă lume decedează, o parte a economiei se va ruina, învățământul se va face la distanță... Temerea mea e legată de colapsul din economie, care ar putea genera dezordini și dezorganiza statul. De asta mă tem.
Report.md: Numărul infectaților va crește sau se va diminua?
Adrian Belîi: După relaxări și după ceea ce vedem în Piața Centrală, prin parcuri... Vom avea sute de cazuri. Zilnic.
Violeta Colesnic / Foto-Video: Elena Covalenco
Comentarii