Declarațiile președintelui Dodon privind amnistierea a aproximativ 270 000 de moldoveni care au interdicție de intrare în Federația Rusă nu se confirmă la modul practic. Nu există vreo decizie oficială a autorităților ruse în acest sens.

----------------------------------------------------------------------------------------------- 

UPDATE: 23.33

Dmitri Kalinin a revenit cu o nouă secvență video în care spune că a participat la o ședință la Ministerul de Interne al Federației Ruse, în cadrul căreia s-a discutat despre amnistierea cetățenilor moldoveni. Potrivit lui, vor fi amnistiați numai cetățenii moldoveni care se află pe teritoriul Federației Ruse și numai cei care au săvârșit două tipuri de încălăcri. Este vorba despre încălcarea termenului de ședere în Federația Rusă și despre cei care au două sau mai multe amenzi administrative. Cei care au fost deportați anterior în Republica Moldova nu pot beneficia de amnistiere și nici cei care se află în prezent în unul din centrele de ședere temporară de pe teritoriul Federației Ruse, care urmează a fi expulzați, a mai spus Kalinin.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Președintele Congresului diasporei moldovenești din Rusia, Alexandr Kalinin, a încercat să verifice declarațiile lui Igor Dodon și susține că acestea nu se confirmă. Într-o secvență video postată pe internet, Kalinin anunță că a făcut o solicitare la Direcția generală privind migrația din Federația Rusă și a aflat că nu a fost dată nici o dispoziție referitoare la situația cetățenilor din Republica Moldova.

Cetățenii moldoveni care au admis încălcări și riscă să fie expulzați din Federația Rusă sunt sfătuiți să se întoarcă în Republica Moldova, în caz contrar, ar putea fi condamnați la 4 ani de închisoare cu aplicarea unei amenzi în valoare de 300 000 ruble rusești (aproximativ 4 800 euro). Kalinin mai spune că cei care și-au cumpărat bilete la tren sau la avion cu gândul să se întoarcă în Rusia, după ce le-a fost aplicată interdicția de intrare, ar fi bine să renunțe la idee, pentru că riscă să fie întorși de la graniță.

Miercuri, președintele Igor Dodon a anunțat că Moscova ar fi decis amnistierea a 270 000 de cetățeni moldoveni care au încălcat regulile de ședere în Rusia. Aproximativ 250 000 dintre aceștia s-ar afla pe teritoriul rus și, pentru a nu fi expulzați, ar urma să se adreseze secțiilor pentru migrație ale Ministerului rus de Interne până la data de 20 martie 2017, a explicat Dodon. Alți aproape 20 000 s-ar afla pe teritoriul Republicii Moldova, după ce au fost expulzați și au primit interdicție de intrare în Rusia.

Natalia Enache