UE va continua să sprijine condiționat Republica Moldova în 2018. Pe lângă ajutorul macro-financiar de 100 de milioane de euro, promis Guvernului moldovean condiționat, UE va susține proiecte investiționale ale autorităților publice locale, ONG-urilor și chiar pentru dezvoltarea sectorului privat – proiecte menite să îmbunătățească viața oamenilor simpli. Negociatorul-șef pentru bugete al UE, Siegfried Mureşan, a vorbit, într-un interviu pentru Report.md, despre dezamăgirea UE și despre încercarea acesteia de a se asigura, printr-un „acord pre-nupțial” că cineva nu va fugi cu banii.

Report.md: - Cât de periculos este ca UE să finanțeze la Chișinău un regim care o duce dintr-un scandal de corupție în altul?

Siegfried Mureşan:- Situația în Republica Moldova este următoarea. Avem un președinte care este partener al Federației Ruse și un adversar declarat al UE. Ne reamintește despre aceasta însuși Igor Dodon pe pagina de socializare, acolo unde scrie mai mult în limba rusă, nu în unica limba oficială din Republica Moldova, care este limba română.

Pe de altă parte, avem un Guvern care spune că este pro-european, dar nu îndeplinește ceea ce și-a asumat în relația cu UE. Și UE a înțeles acest lucru. De aceea, când ai în față, la Chișinău, un Guvern în care nu ai încredere, trebuie mereu să pui condiții, să scrii totul pe hârtie, să faci un acord pre-nupțial… Nu ai încredere, pentru că ar putea fugi cu banii. Noi vrem să ajutăm cetățenii Republicii Moldova, vrem să alocăm cât mai multe fonduri europene în Republica Moldova, dar vrem să știm că acești bani ajung acolo unde le este locul. Același lucru vor și cetățenii Republicii Moldova. Aceștia ne spun: - Nu mai aruncați cu bani spre Chișinău, fiindcă banii ajung doar în câteva buzunare, iar școlile noastre nu sunt mai bune, spitalele noastre nu sunt mai bune, administrația publică nu e reformată, canalizarea în satul meu nu e mai bună, electricitatea nu e mai bună… De aceea, spunem următorul lucru: Da, fondurilor europene pentru Republica Moldova, dar atâta timp cât ai un Guvern în care ai pierdut încrederea, fiindcă ți-a spus una dimineață, dar a făcut alta după amiază, ai nevoie de condiționalități la fiecare pas.

Votul PD-PSRM-PPEM, pentru sistemul mixt, a lipsit Moldova de 100 de milioane de euro

Dacă acest Guvern va îndeplini condiționalitățile puse de UE, Republica Moldova va primi mai multe fonduri. Noi avem bani chiar acum și vrem să-i dăm. Dacă nu ar fi fost modificată legislația electorală contra avizului Comisiei de la Veneția, care este organul european cu autoritate maximă în materie de legislație electorală, atunci Republica Moldova ar fi primit deja 100 de milioane de euro ca ajutor de la UE în acest an. Guvernul s-a hazardat pe un drum pe care UE a spus foarte clar: - Nu mergeți! Și, de aceea, noi am spus: Pentru moment nu putem trimite acei bani până nu îndepliniți condiționalitățile pe care le-am stabilit. 

Deci, vrem mai mulți bani pentru Moldova, dar vor fi tot mai multe condiții de vreme ce Republica Moldova este condusă de un Guvern în care UE a cheltuit încrederea. Miza adevărată este crearea unei clase politice cu adevărat pro-europene, care să-și asume deschis cursul pro-european al Republicii Moldova.

Report.md: - Dar UE trimite totuși anumite fonduri în Republica Moldova. Ce anume finanțează  acum UE în Moldova?

Siegfried Mureşan: Da. Cele 100 de milioane de euro pe care vrem să le trimitem ca asistență macro-financiară sunt pentru bugetul de stat al Moldovei, pentru ca Republica Moldova, dacă ajunge într-un impas, dacă e prea mare factura trimisă de Moscova pentru gaze, dacă sunt într-un impas legat de plata pensiilor și salariilor – să aibă bani pentru aceste plăți. Acești bani suntem dispuși să-i trimitem și-i vom trimite de îndată ce Guvernul va îndeplini condiționalitățile. Dar în afară de acești bani, care merg la bugetul de stat, sunt alți bani care curg în fiecare săptămână pe proiecte de investiții. 746 de milioane de euro a primit Republica Moldova de la UE în ultimii 7 ani – o sumă mare. Vorbim de bani gratis pe care Republica Moldova nu trebuie să-i întoarcă vreo dată. 746 de milioane de euro sunt mulți bani pentru o țară mică.

UE va susține proiectele bune care vin din Moldova

Report.md: - Câți bani sunt prevăzuți în 2018 pentru Moldova?

Siegfried Mureşan: În anul viitor sunt 602 milioane de euro pentru Georgia, Ucraina și Moldova, iar din acești bani Moldova poate absorbi atât cât poate. Deci noi spunem: Dacă aveți suficiente proiecte bune, vă dăm și 150-200 de milioane pe an. Dar sunt condiționalități legate de achiziții publice, licitați, etc.  Deci, acești bani curg tot timpul – cum găsim un proiect bun, dacă sunt întrunite condițiile, îl finanțăm și nu are a face asta cu Guvernul, cu banii pe care suntem pregătiți să-i dăm și Guvernului. Acești bani merg pe proiecte venite de cele mai multe ori de la autorități locale, uneori de la ONG-uri și de la sectorul privat. Și e foarte bine că acești bani curg spre Moldova. 

Bogdan Neagu