Siegfried Mureșan: Atașamentul UE față de Republica Moldova este unul profund și pe termen lung
Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, care a făcut parte dintr-o misiune de monitorizare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a apreciat într-un interviu pentru Report.md că acestea au fost bine organizate, în pofida unor deficiențe care mai persistă.
Anterior, unii membri ai Comisiei Electorale Centrale au contestat acreditarea europarlamentarului român. Totuși, Mureșan ne-a spus că a avut o bună conlucrare cu autoritățile și va participa și la monitorizarea celui de-al doilea tur de scrutin.
Report.md: - Ați făcut parte dintr-o misiune de monitorizare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din partea Parlamentului European, deși nu ați fost dorit de unii la Chișinău în această zi. Unii membri ai CEC v-au contestat...
Siegfried Mureșan: - Nu știu de ce au făcut asta. Eu nu am simțit de-a lungul misiunii mele aici că nu aș fi fost dorit. Dimpotrivă, am avut multe întâlniri în pregătirea monitorizării alegerilor, atât cu autoritățile cât și cu Comisia Electorală Centrală, cu ONG-urle, cu jurnaliștii. Toate aceste discuții s-au desfășurat în condiții foarte bine. Iar alegerile s-au desfășurat condiții bune. Aceasta este și evaluarea noastră - că alegerile au fost corecte, democratice, că oamenii și-au putut exprima voința la vot. Oamenii au ieșit la vot, în special în mediul rural, în special vârstnicii - au făcut efortul de a merge la vot și e un lucru, evident, bun. Este foarte important ca și la al doilea tur toate categoriile de vârstă, toate categoriile sociale să participe la vot, să-și exprime punctul de vedere. Am observat secții de votare bine organizate, președinți care au organizat foarte bine activitatea de votare în secțiile pe care le-am vizitat, membri ai comisiilor electorale bine pregătiți, observatori activi, alerți, care au făcut contestații atunci când au fost lucruri de contestat.
- Standardele internaționale au fost respectate?
- Nu au existat incidente majore, nu au existat fraude. Deci, din punctul nostru de vedere însăși procesul de votare s-a desfășurat corect.
- Totuși, ați vorbit despre anumite deficiențe...
- Vom publica aceste observații și în rapoartele noastre. De exemplu, mă refer la accesul mai complicat al persoanelor cu nevoi speciale la secțiile de votare, în special la sate. Este un lucru care trebuie îmbunătățit, dar aceasta ține și de infrastructura existentă în mediul rural. Știm că nu e simplu. Sunt o serie de lecții de învățat, concluzii de tras și pe termen mediu și lung.
- Rezultatele alegerilor de duminică arată că vom avea al doilea tur de scrutin la care vor concura un pro-rus și un pro-european. Există riscul ca Republica Moldova să piardă sprijinul financiar și politic al Uniunii Europene în cazul reorientării politice externe a Chișinăului?
- A da un mesaj în această direcție ar putea fi văzut ca o imixtiune în campania electorală. De aceea prefer să nu lansez un asemenea mesaj în momentul acesta. Noi, ca instituții europene, am menționat dintotdeauna că ne dorim apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Avem un acord de Asociere, Republica Moldova este un stat extrem de important pentru UE și vom lucra la implementarea acelui Acord de Asociere, la implementarea reformelor de care Republica Moldova are nevoie și de pe urma cărora cetățenii vor avea doar de câștigat. Vom asista financiar parcursul european al Republicii Moldova, vom investi în continuare în consolidarea instituțiilor, în combaterea corupției, în întărirea statului de drept. Atașamentul pe care UE îl are față de Republica Moldova și cetățenii săi este unul profund și pe termen lung. Dar decizia cu privire la viitorul președinte aparține cetățenilor Republicii Moldova și nu mă voi exprima în nici un fel cu privire la programul candidaților sau la un eventual rezultat dorit al acestor alegeri.
Obiectivul nostru este să ne facem treaba în totală imparțialitate. Așa și am făcut. Așa mi-am făcut-o și eu și așa ne vom face-o și în al doilea tur de scrutin când vom veni din nou pentru monitorizarea alegerilor.
Dragoș Drăgan
Comentarii