Propaganda mediatică este parte a războiului-hibrid dus de Rusia, inclusiv contra Republicii Moldova. 60% din posturile de televiziune care emit pe teritoriul Republicii Moldova sunt rusești. UE a adoptat o rezoluție pentru combaterea propagandei rusești în spațiul comunitar.

O rezoluție a Parlamentului European, adoptată la 23 noiembrie 2016, se referă la propaganda rusească în spațiul Uniunii Europene, dar și în țările din vecinătate. Documentul recomandă mai multe activități de informare a populației și investiții în jurnalismul de investigație.

În text se menționează că propaganda rusească s-a accentuat odată cu anexarea Crimeii la Federația Rusă și începerea războiului-hibrid din Donbas, iar Guvernul rus aplică în mod agresiv o gamă largă de instrumente și mijloace, precum think tank-uri, posturi TV multi-lingvistice (precum Russia Today), pseudo-agenții de știri (precum rețeaua Sputnik), troli pe social media și internet, pentru a provoca și diviza Europa și pentru a crea percepția unor state eșuate în vecinătatea estică a Uniunii Europene.

Moldova, ocupată și mediatic

Spațiul mediatic al Republicii Moldova este unul ușor de străpuns din acest punct de vedere. Nimic nu a stat în calea pătrunderii posturilor de televiziune și radio rusești pe piața mediatică din Moldova.

Aproximativ 60 la sută dintre posturile de televiziune care difuzează în Republica Moldova sunt de limbă rusă, potrivit președintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan. Nu toate aceste posturi transmit știri și emisiuni informativ-analitice, majoritatea difuzând programe de divertisment. Referitor la Rezoluția Parlamentului European, Dinu Ciocan a menționat că nu a văzut-o deocamdată, dar crede că ar fi un document util și pentru Republica Moldova: ”Cred că am avea ceva de preluat și de implementat la noi, pentru că această problemă există”, a menționat Ciocan pentru Report.md.

Post TV rusesc interzis

Între măsurile întreprinse de CCA, președintele instituției a menționat rapoartele de monitorizare din 2015, în urma cărora a fost sistată retransmisiunea postului Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova. În primăvara anului 2015, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, când atacurile mediatice rusești se intensificaseră, CCA a monitorizat câteva posturi de televiziune care retransmiteau programe de știri și emisiuni din Federația Rusă. Atunci CCA a decis sistarea retransmisiunii postului Rossia 24, dar și sancționarea posturilor TV Prime, RTR Moldova, Ren TV și TV7. Raportul CCA concluziona atunci că știrile și emisiunile analitice retransmise din Federația Rusă pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul celor 5 posturi TV dezinformează și manipulează atunci când relatează despre  situația din Ucraina, dar și din Republica Moldova. De exemplu, într-un reportaj difuzat de Rossia 24, întitulat ”Mejdu dvuh ogney” (”Între două focuri”) s-a spus că „Republica Moldova ține cursul sinucigaș spre Europa”.

Programele „Sputnik” sunt oferite gratuit - CCA le prelungește licența

Ulterior, însă, CCA a recidivat și a votat pentru mai multă propagandă de sorginte rusească în audiovizualului moldovenesc. În august 2016, CCA a prelungit licența de emisie pentru 7 ani postului ”Radio Alla”, care retransmite programele informative și analitice ale agenției „Sputnik” - rețea menționată în Rezoluția Parlamentului European.

Șapte dintre cei nouă membri ai CCA au votat „Pro”, iar președintele Consiliului, Dinu Ciocan, a argumentat că programele postului de radio vor fi monitorizate dacă respectă sau nu echidistanța și pluralismul de opinii. Administratoarea postului a declarat atunci că știrile și emisiunile le sunt oferite în mod gratuit, de aceea a hotărât să renunțe la producția proprie în favoarea celei livrate „Sputnik”. Acesta nu este singurul post care retransmite programele „Sputnik” în Moldova. Buletinele de știri radio ale agenției sunt difuzate și de postul „Hit FM”. În cadrul aceleiași ședințe, CCA a mai votat și pentru cesionarea unei frecvențe care aparținea unei stații locale de radio în favoarea postului „Russkoe Radio”.

NTV-ul rusesc a trecut la Dodon

În decembrie 2015, CCA a acordat licență de emisie postului NTV Moldova, care retransmite postul rusesc NTV, după ce anterior TV7 (care îl retransmitea în Moldova) a înlocuit emisiunile informativ-analitice ale postului rusesc cu emisiuni proprii. Inițial CCA refuzase eliberarea licenței pentru NTV Moldova, solicitând eliminarea din program a emisiunilor rusești. Dar președintele CCA, Dinu Ciocan, a argumentat atunci că nu trebuie îngrădită dezvoltarea spațiului informațional în Republica Moldova. Ulterior, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, atât monitorizările făcute de societatea civilă, cât și de CCA, au arătat că acest post l-a favorizat masiv pe candidatul Partidului Socialiștilor, pro-rusul Igor Dodon.

”Cașcaval gratuit” din capcana pentru șoareci

Directoarea Centrului de Jurnalism Independent, Nadine Gogu, explică avalanșa de posturi rusești prin dorința proprietarilor media de a atrage cât mai multă publicitate, fără a depune prea mult efort la elaborarea propriilor emisiuni. ”Au parazitat pe produsele altora, pentru că atrăgeau publicitate, dar nu depuneau mare efort pentru asta”, spune Nadine Gogu. Ea a amintit cazul TV 7 care, atunci când a anunțat că renunță la retransmisiunea programelor de știri și a emisiunilor de opinie de la NTV-ul rusesc, nu a mai putut retransmite nici emisiunile de divertisment ale acelui post rusesc, pentru că toate veneau la pachet: ”S-a văzut care era adevărata intenție. Interesul era să fie retransmise știrile manipulatoare. Deci, e clar că nimic nu e gratuit, e ca și cașcavalul din capcana pentru șoareci”, a comentat Nadine Gogu.

Potrivit ei, cele mai eficiente măsuri de contracarare a manipulării și propagandei rusești ar fi monitorizarea permanentă din partea CCA a posturilor care retransmit programe rusești și sancționarea lor chiar și în conformitate cu actuala lege care prevede pedepse graduale. Dacă CCA ar aplica legea, timp de un an, din cauza promovării propagandei, posturile care retransmit programe rusești ar epuiza toate șansele oferite de lege și ar rămâne fără licențe.

Putin: ”Rezoluția e un semn al degradării democraţiei în Occident”

În Rusia, dezbaterea din Parlamentului European a fost prima ştire din jurnalele televiziunilor, fiind urmată de subiecte de actualitate internă, potrivit corespondentei RFI la Moscova, citată de Digi 24. Preşedintele Vladimir Putin a apreciat că Rezoluţia Parlamentului European este „un semn al degradării ideii de democraţie în Occident”.

Rezoluția se referă și la atacurile propagandistice din partea organizației teroriste Statul Islamic. Unul dintre autorii rezoluției, europarlamentarul polonez conservator, Anna Fotyga, a vorbit despre propaganda gestionată de actori statali și non-statali care urmăresc ”să distorsioneze încrederea, să inducă frica și nesiguranța în rândul cetățenilor, să provoace dubii și divizarea în Uniunii Europene”.

Raportul mai arată că prin intermediul Kremlinului sunt finanțate partide politice și alte organizații în interiorul Uniunii Europene.

„Sputnik” acuză UE de cenzură

Rețeaua „Sputnik”, menționată în raport, ramificată în toată lumea, cu birou și la Chișinău, a calificat această rezoluție ca fiind un atac la libera exprimare și a expediat o scrisoare la ONU, UNESCO și „Reporteri Fără Frontiere”. Agenția se victimizează și face trimitere la normele europene, menționând că Rezoluția ar lovi direct în instituții media cu autoritate internațională, inclusiv agenția „Sputnik”. „Rezoluția Parlamentului European conține mai multe acuzații lipsite de temei, inclusiv, compară activitatea unor instituții de presă cum este „Sputnik” cu activitatea grupării teroriste ISIS”, se mai arată în comunicatul agenției ruse.

După ce CCA din Moldova a votat pentru oferirea licenței postului „NTV Moldova”, mai mulți experți media și analiști politici de la Chișinău au vorbit despre un târg care ar fi avut loc între oligarhul Vlad Plahotniuc, care controlează momentan puterea în Moldova, și socialistul pro-rus Igor Dodon. S-a sugerat atunci că CCA ar fi o instituție subordonată oligarhului Plahotniuc. Ulterior, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, atât „NTV Moldova”, cât și holdingul mediatic al lui Vlad Plahotniuc (care, potrivit unor estimări, ar acoperi peste 85% din piața mediatică din Moldova) au făcut propagandă în favoarea lui Igor Dodon.

Natalia Enache