Diplomația de la Chișinău și-a exprimat doar nedumerirea după ce militarii ruși au mărșăluit, alături de soldații forțelor separatiste, la parada militară organizată, pe 9 mai, la Tiraspol. Reacția Ministerului de Externe și Integrării Europene de la Chișinău a venit abia a doua zi, pe 10 mai.

Potrivit unui comunicat al diplomației moldovene, „prezenţa la acest eveniment a trupelor ruse, dislocate ilegal în regiunea transnistreană, contravine angajamentelor asumate de către Rusia, conform normelor dreptului internațional”, mai ales că „demnitarii ruşi au declarat, în repetate rânduri, că Moscova respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei”. Chișinăul se declară surprins, „având în vedere solicitările insistente adresate autorităților ruse de a se abține de la astfel de acțiuni”. Potrivit unor surse neoficiale, un consilier al Ambasadei Rusiei din Chișinău a fost convocat în ajun la MAEIE, autoritățile moldovene solicitând Rusiei să nu participe la parada separatiștilor. Rusia a ignorat, însă, demersul diplomatic al Chișinăului, militarii din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti (GOTR) din Transnistria participând, în premieră, la parada de la Tiraspol. 36 de unități de tehnică militară dotate cu armament au mers pe „Piața Suvorov”, inclusiv blindate ale Federației Ruse și lansatoare de rachete, precum și o coloană de tancuri T-34.

Reacția timidă a Chișinăului: „Suntem nedumeriți și ne exprimăm speranța...”

În comunicatul citat, MAEIE al Republicii Moldova îşi exprimă speranţa că autorităţile Federaţiei Ruse „vor respecta cu bună credinţă normele şi principiile dreptului internaţional şi că, pe viitor, se vor abţine de la acţiuni de natură să pericliteze bunele relaţii bilaterale”.

În timpul manifestațiilor de la Tiraspol, șeful administrației separatiste Evghenii Șevciuk și-a exprimat speranța că „mai devreme sau mai târziu, Transnistria se va uni cu Rusia”: „Astăzi este o paradă unică, deoarece pentru prima dată participă militarii din Grupul Operativ (GOTR). În timpul războiului (al Doilea Război Mondial – n.n.), toți eram uniți, indiferent de naționalitate, pentru a apăra singura noastră patrie. Acest lucru ne unește pe toți. Eu cred că, mai devreme sau mai târziu, dar mai bine ar fi să fie mai devreme, vom trăi într-o singură țară”, a declarat Șevciuk.

„Precedentul Rogozin” din 2014

Un mesaj aproape identic lansa, tot în cadrul paradei militare organizate la Tiraspol cu ocazia zilei de 9 mai (Ziua Victoriei), vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, în 2014: „Fuga Moldovei la Bruxelles nu a dat roade şi nici nu va da. Interesul naţional al Republicii Moldova ține de apropierea de Rusia, Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi Uniunea Eurasiatică. Această apropiere va avea loc mai devreme sau mai târziu… Este cursul firesc al istoriei - țările noastre au un trecut comun şi trebuie să fim împreună”, menționa Rogozin în 2014. Și el a ignorat atunci recomandarea diplomației de la Chișinău de a se abține de la această vizită mai ales în contextul „situației complicate din regiune”. A doua zi după parada de la Tiraspol, când urma să se întoarcă la Moscova, MIG-urile ucrainene au somat avionul lui Rogozin să se întoarcă la Chișinău, Kievul interzicând survolarea spațiului său aerian de către aeronava vicepremierului rus. România a fost solidară cu Ucraina, așa că Dmitri Rogozin a fost nevoit să se întoarcă la Moscova cu o cursă de linie. După ce a ajuns la Moscova, vicepremierul rus declara nervos că data viitoare va survola România la bordul unui bombardier TU-160. În timpul conflictului armat de la Nistru, din 1992, Dmitri Rogozin a luptat contra Moldovei de partea gardiștilor transnistreni.

Cine a autorizat ieșirea militarilor GOTR din zona de securitate?

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, a publicat marți refuzul oficial al Ambasadei Federației Ruse la solicitarea Chișinăului de a autoriza deplasarea spre Chișinău a tehnicii militare, dislocate în Transnistria, ce aparține pacificatorilor ruși, pentru ca aceasta să fie expusă în Piața Marii Adunări Naționale. Atașatul militar din cadrul Ambasadei Rusiei a explicat că „deplasarea tehnicii la Chișinău nu este posibilă fără acordul Comisiei Unificate de Control (CUC), care trebuie să autorizeze ieșirea tehnicii militare din zona de securitate”. Acest argument nu a fost valabil, însă, și în cazul participării militarilor din GOTR la parada organizată de forțele separatiste la Tiraspol. Ministrul Șalaru s-a întrebat retoric, pe pagina sa de Facebook: „Cine a autorizat participarea militarilor din GOTR la parada de 9 mai, la Tiraspol, împreună cu forțele militare separatiste?”.

Igor Dodon a găsit niște argumente

Portalul today.md a publicat o reacție a liderului socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, care a încercat să justifice gestul militarilor ruși din regiunea transnistreană. Potrivit lui, „e just și firesc ca rușii și moldovenii să participe în comun la paradele militare consacrate Zilei Victoriei”: „Armata sovietică a eliberat cu mari sacrificii acest teritoriu de ciuma fascistă și e just și firesc ca rușii, moldovenii, alte popoare de pe teritoriul fostei URSS să participe în comun la diferite parade militare și alte evenimente consacrate Zilei Victoriei”. Pe de altă parte, el consideră că prezența militarilor americani la Chișinău în preajma acestei sărbători „nu are nicio justificare istorică”, deși istoria demonstrează că SUA a suferit pierderi imense în lupta contra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial: „În Transnistria există forțe de menținere a păcii, confirmate prin acorduri bilaterale moldo-rusești. Acolo există și un accept social larg al participării tehnicii militare ruse în parada din 9 mai. Toate acestea au lipsit în cazul forțelor NATO din Chișinău (așa numește Igor Dodon militarii SUA sosiți în Republica Moldova – n.n.). Nu aceste forțe au pus capăt războiului pe teritoriul nostru. Aceste trupe militare nu au nicio justificare istorică sau morală de a se asocia cu victoria noastră în războiul pentru apărarea patriei. Aceste forțe NATO au intrat în Chișinău împotriva voinței majorității absolute a populației municipiului, pe furiș, noaptea. E destul să privim sondajele, ca să înțelegem că moldovenii nu vor în NATO și nu vor NATO în Moldova”, a menționat Igor Dodon, perceput ca „miza Rusiei” pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie din Republica Moldova.

DW