Suma Chakrabarti, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, spune că instituția a investit peste jumătate de miliard de euro în România anul trecut și intenționează să mențină același nivel de angajament

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va face eforturi să mențină același nivel înalt al investițiilor în România, țară în care vrea să se concentreze în continuare pe sectorul corporațiilor, inclusiv ajutând companiile locale să se extindă în România, a declarat Suma Chakrabarti, la reuniunea anuală a instituției, după o întâlnire cu ministrul român al finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici.

Teodorovici conduce delegația României la Reuniunea Anuală a BERD, organizată zilele acestea în Iordania, amintește Profit.ro.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat activitățile BERD în România, creșterea economică a țării și investițiile băncii și politicile prioritare din țară.

„România este foarte mulțumită de rezultatele activității BERD de anul trecut și este deschisă  la propunerile și inițiativele Băncii pentru viitor”, a spus Teodorovici, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.

„Proiectele finanțate de BERD în România au o componentă solidă de tranziție și contribuie la dezvoltarea țării, mobilizând în mod simultan investiții adiționale de la sectorul privat. Ne bazăm pe cooperarea continuă cu BERD în următorii ani, atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat și, în special, în susținerea companiilor românești în demersurile lor de dezvoltare pe piața locală și internațională”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Președintele BERD a menționat că România a avut o creștere economică puternică anul trecut, iar așteptările sunt ca economia locală să continue să crească.

BERD a modificat prognozele privind evoluția produsului intern brut al României, potrivit unui raport publicat miercuri. Astfel, BERD așteaptă o creștere economică de 4,6% în acest an, cu 0,4 puncte procentuale peste estimarea de 4,2% publicată în noiembrie. În 2019, avansul economiei ar urma să se reducă la 4,2%. „Ne așteptăm ca ritmul de creștere să rămână robust în următorii ani”, a notat Sir Suma Chakrabarti.

Totuși, prognoza BERD este mai redusă decât estimările altor instituții. Banca Mondială a anunțat marți că economia României va înregistra un avans de 5,1% în 2018, iar Fondul Monetar Internațional vede o creștere de 5%. Comisia Europeană este și mai pesimistă, cu o estimare de doar 4,5%, în timp ce Comisia Națională de Prognoză previzionează o creștere a PIB de 6,1%.

Șeful BERD a vorbit și de planurile de investiții ale băncii în România.

„În 2017 am investit peste jumătate de miliard de euro în România, în special în sectorul privat și vom face eforturi să menținem același nivel înalt de angajament, dat fiind potențialul economiei românești. Vom continua să ne concentrăm pe sectorul corporatist, inclusiv să ajutăm companiile publice și private din România să se extindă în străinătate. Suntem, de asemenea, pregătiți să susținem dezvoltarea infrastructurii și restructurarea companiilor deținute de stat”, a spus președintele BERD.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România, cu investiții de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Numai în 2017, banca a finanțat 29 de proiecte cu 546 milioane de euro. Din această finanțare, 93% au fost acordate sectorului privat.