Esențial

Fractiunea Partidului „Șor” / FOTO (arhivă): Report.md
Justiție   Chișinău    

Încă doi deputați ai Partidului „Șor”, vizați în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari, au rămas fără imunitate și urmează a fi cercetați penal. Aceștia au fost deja reținuți.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

De la dezinformare nivelul următor a fost acela de acțiuni concertate de MAL-Information. Informația creată în acțiuni dedicate de MAL-information e ca virușii mall, de aici și numele; depășește sfera dezinformării.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

Un reportaj din Transnistria arată resorturile care macină un popor, îi distrug identitatea. Nu e vorba doar de istoria recentă, însă mal-informarea (informarea servită cu rea-voință) elimină ultimele resorturi de date, le înlocuiește cu Fake.

Mai mult
FOTO: epochtimes-romania.com
Anchetă   Chișinău    

S-a împlinit un an de la expulzarea, în condiții suspecte, a șapte profesori turci de către autoritățile R. Moldova. La un an distanță, procedura seamănă cu o răpire de persoane transmise ulterior regimului Erdogan.

Mai mult
FOTO: Report.md
Facts, not Fake   Chișinău    

Elena Cerva din satul Frasin, raionul Dondușeni a fost condamnată la moarte de două ori. Mai întâi a fost condamnată de sovieticii care au măturat până la ultimul bob de grâu podul bojdeucii, lăsând astfel să moară de foame o familie cu 10 copii.

Mai mult
FOTO: Report.md
Facts, not Fake   Chișinău    

Un taximetrist din Chișinău se chinuie să-și convingă pasagerii că doi politicieni activi de la noi, oponenții idolului său politic – un jonglor electoral cu mesaje bisericești - ar fi homosexuali. „L-am dus eu personal la transvestit”, a încercat să mă convingă taximetristul. „Iar despre ea știe țara întreagă că e lesbină”, și-a continuat taximetristul propaganda anti-LGBT. Ștampila „Homosexual!” a fost folosită în politica moldovenească încă de la proclamarea independenței. Politicienii recurgeau la acest instrument de manipulare, pentru a-și anihila oponenții, speculând și alimentând astfel fobia societății față de homosexuali.

Mai mult
FOTO: Facebook/Igor Dodon
Distracții politice de sărbători   Chișinău    

Republica Moldova sărbătorește marți 28 de ani de independență, perioadă în care a oscilat între Vest și Est. În ajun, ministrul rus al Apărării, invitat la Chișinău de președintele pro-rus Igor Dodon (în contrast cu poziția Guvernului), a inspectat trupele rusești de ocupație din regiunea transnistreană (ele staționează acolo contrar acordurilor internaționale și contrar voinței autorităților moldovene) și a decorat mai mulți militari ruși și transnistreni cu medalia Federaţiei Ruse „pentru fortificarea comunității militare”.

Mai mult
FOTO: API
Facts, not Fake   Chișinău    

Așa cum mâncarea alterată ne poate intoxica, la fel și știrile false ne contaminează mintea și comportamentul, susține psihologul Irina Novac. Ea susține că știrile false ne afectează chiar și atunci când ştim că sunt false.

Mai mult