Esențial

Facts, not Fake   Republica Moldova    

Reportajele Report.md reconstruiesc un traseu în niște spații care par uitate de lume. Mergeți grafic pe urmele reporterilor.

Mai mult
Facts, not Fake    

Comisia Europeană (CE) a lansat planul de acțiune EU vs. Disinfo. CE publică un set de cifre-cheie cu privire la atacurile explicite la adresa statelor Uniunii Europene și un plan de acțiune.
StoryMap #Facts, not Fake Cifre-cheie, interviuri, date

Mai mult
Facts, not Fake   Republica Moldova    

O poveste din povești autentice, surprinse pe teren de jurnaliștii de la Report.md. Ce spun oamenii, cum lucrează până și azi o propagandă perpetuată de-a lungul atâtor decenii, ce spun tinerii, cum s-au golit satele, cum bate Sputnikul la Iași.

Mai mult
FOTO: Report.md
Facts, not Fake   Chișinău    

S-a schimbat puterea – s-a schimbat și ordinea posturilor TV în lista furnizorilor de televiziune prin cablu din Republica Moldova. În perioada fostei guvernări, PRIME-TV (care face parte din imperiul mediatic al oligarhului Vlad Plahotniuc), era setat, „din oficiu”, pe primul buton de la telecomandă aproape la toți furnizorii de televiziune prin cablu. Următoarele în listă erau, de asemenea, televiziunile holdingului controlat de Plahotniuc. După plecarea acestuia din țară, primul buton a fost „preluat” de postul public de televiziune „M1”.

Mai mult
FOTO: Report.md
Analiză   Chișinău    

Tema unirii este extrem de sensibilă pe cele două maluri ale Prutului. Mai ales în Republica Moldova. A lua în răspăr acțiunile pretinșilor lideri unioniști - unii dintre ei care călăresc ideea unionismului de aproape trei decenii - este ca și cum ai vorbi de rău Biserica sau sfinții. Imediat, te pomenești înjurat de unioniștii de gardă. Aceștia se manifestă la fel de agresiv ca exponenții unei secte. Mulți din ei sunt atașați sufletește de ideea unirii, iubesc sincer România și suferă atunci când vreun exponent al lumii ruse, ajuns președinte al Republicii Moldova, sfidează istoria și îi numește „lepădături” și „paraziți”.

Mai mult
Propaganda rusească, o amenințare tot mai mare pentru spațiul informațional european / FOTO: mediacritica.md
Stop propaganda!   Chișinău    

Pe o porțiune de aproape 60 de kilometri de la vama Albița, spre Vaslui, în interiorul României, poate fi recepționat un post de radio juridic inexistent în Republica Moldova și România – „Sputnik FM–Moldova”. Nu are licență ca post de radio, dar închiriază spațiu de emisie de la stațiile locale din Republica Moldova, folosind jingle-uri cu emblema sonoră „Sputnik”. Face asta de ani de zile fără nicio piedică din partea autorităților moldovene.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

În cele câteva luni cât am colindat țara în lung și în lat documentându-mă pentru reportaje, am auzit această propozitie de zeci de ori. Fie că discutam cu oamenii de la nord, fie cu cei de la sud, fie că-i întrebam despre NATO, politică, migrație sau religie, în toate cazurile interlocutorii „scăpau”, ca printre altele, această propoziție: „Înainte era mai bine!”.

Mai mult
Consiliul UE a decis   Bruxelles    

Preşedintele PNL Ludovic Orban, a anunţat că fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost votată oficial procuror-şef european, în urma votului din COREPER.

Mai mult