Esențial

De Moldova îl leagă nu tocmai cele mai frumoase amintiri. Cu câțiva ani în urmă, aflându-se la Chișinău, a căzut într-o gaură de canalizare fără capac și și-a fracturat piciorul. Totuși, războiul l-a determinat să revină aici. Armin are acum 66 de ani. La începutul anului 2013 s-a refugiat în Republica Moldova și spune că nu mai vra să revină acasă. Crede cu tărie în perspectiva europeană a Moldovei, dar se teme că nu-i vor ajunge ani de viață să vadă acest vis al moldovenilor împlinit. Din motive de securitate, am decis să-i protejăm identitatea.

Mai mult
Moldovenii și-au redobândit dreptul de a alege președintele prin vot direct
Alegeri prezidențiale

Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de Parlament. Documentul a fost propus de câţiva deputaţi din actuala majoritate parlamentară, PD, PL şi de transfugi.


Mai mult
Polițiștii moldoveni în plin proces de recuperare a miliardului furat  FOTO: Facebook / Anastasia Cires
Furați și prostiți

Autorităţile trimit cetăţenilor nota de plată pentru „jaful secolului”. Începând cu 1 aprilie, moldovenii vor cotiza pentru recuperarea miliardului de dolari furat din sistemul bancar al ţării la sfârşitul anului 2014.

Mai mult
Pavel Filip și Grigori Karasin au discutat despre dezvoltarea cooperării FOTO: www.gov.md

Rusia „încălzește” relația cu Chișinăul în ajunul alegerilor prezidențiale din Moldova și din autoproclamata „republică moldovenească nistreană” și pare dispusă să profite de „înghețarea” finanțării pentru Moldova de către UE și FMI.

Mai mult
Nicu Popescu: „Nu este exclus că prețul pașaportului moldovenesc, care permite circulația fără vize în UE, pe piața neagră, ar putea să fi crescut deja”  FOTO:  iwp.org.ua

Noua politică migraționistă a Uniunii Europene și închiderea „rutei Balcanice” pentru refugiați ar putea afecta doar prețul pașapoartelor moldovenești pe piața neagră, consideră expertul Institutului Uniunii Europene de Studii de Securitate de la Paris, Nicu Popescu.

Mai mult
Învățământul vocațional/tehnic din Republica Moldova

De peste 30 de milione de euro a beneficiat învățământul vocațional/tehnic din Republica Moldova odată cu reformarea sistemului de învățământ. Cu toate acestea, numărul elevilor înmatriculați în școli profesionale scade în fiecare an. Paradoxal, peste jumătate din locurile de muncă vacante sunt pentru persoanele cu nivel de instruire profesional, iar cei care absolvesc școlile de meserii se plâng că nu se pot angaja. Odată cu reforma în educație, școlilor profesionale li se propune modelul german de instruire, adică învățarea meseriei direct la întreprindere, concomitent cu studiile teoretice.

Mai mult

Localitatea aflată la cea mai mare altitudine din Republica Moldova, dar la limita de jos a sărăciei a bătut un nou record. Comuna Cioreşti, din care face parte şi satul Vulcăneşti, din raionul Nisporeni se numără printre localităţile care au atras cele mai multe fonduri europene. Cum au schimbat investiţiile viaţa comunei ne-au spus chiar localnicii. 

Mai mult
În oraşul Chişinău este o tradiţie să fumezi în staţii.            Foto: Elena Covalenco
Fumatul în locurile publice

În oraşul Ghişinău, dar şi în alte localităţi din ţară vedem fum de ţigară peste tot: în staţii, spaţiile de joacă pentru copii, în scara blocului etc. Acest „peisaj” este completat de mucurile de ţigară aruncate la nimereală: fie de la balcon, după ce fumătorul şi-a luat porţia de nicotină, fie sunt lăsate de un pasager care inhalează în grabă fumul, până a urca în mijlocul de transport public. Sunt imagini pe care cetăţenii Republicii Moldova le văd zi de zi. Deşi avem o lege care interzice fumatul în locurile publice, suntem condamnaţi zilnic să inhalăm cantităţi mari de nicotină. Mai norocoşi sunt conaţionalii noştri care trăiesc în ţări precum Norvegia sau Franţa, acolo unde amenzile usturătoare i-au descurajat pe fumători să-şi aprindă ţigari în locuri publice.

Mai mult