Esențial

Guvernarea renegată se apără cu poliție de propriul popor / FOTO: Report.md
Învestit pe furiș   Chișinău    

Moțiunea de cenzură inițiată de opoziție (de socialişti, comunişti şi liberal-democraţi) împotriva Guvernului condus de Pavel Filip a eșuat. Executivul a fost „salvat” prin boicot de către majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat. Ședința a fost convocată subit, după Ziua Națională a Vinului, mizându-se pe faptul că opoziția nu va reuși să-și mobilizeze rapid susținătorii la proteste.

Mai mult
Johannes Hahn și Pavel Filip semnează Acordul de finanţare pentru reforma administrației publice / FOTO: report.md
Corupția a distrus credibilitatea Moldovei   Chișinău    

Aflat luni la Chișinău, într-o vizită de evaluare a procesului de implementare a reformelor, Comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, le-a cerut autorităților moldovene să implementeze reformele votate de Parlament în ultimul an, nu doar să le bifeze statistic.

Mai mult
FOTO: Report.md
În UE, cultura unește   Chișinău    

UE se pregătește să declare anul 2018 „Anul european al patrimoniului cultural”, iar la Chișinău autoritățile decid demolarea edificiilor culturale în favoarea teraselor.

Mai mult
Vila Borsec, România / FOTO: vilaborsec.ro
Investigație   Borsec    

Micuţa localitate Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, şi-a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcționari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase.

Mai mult
În Republica Moldova unii primesc pensii mai mici de 1000 de lei, iar alţii - mai mari de 36.000 lei
Echitate în stil moldovenesc   Chișinău    

Guvernul a aprobat modificări la Regulamentul cu privire la modul de calculare a pensiilor. De fapt, autorităţile doar vor să camufleze „moartea clinică” a sistemului de pensionare din Republica Moldova.

Mai mult
Pericol sau marketing?   Chișinău    

Săpunul antibacterian a fost interzis în Statele Unite, după ce mai multe studii au demonstrat că ingredientele antibacteriene pot face mai mult rău decât bine pe termen lung. O decizie similară ar fi binevenită şi în Republica Moldova, susţin medicii dermatologi. 

Mai mult
Suspect   Bruxelles    

Guvernarea de la Chișinău a mai primit o palmă din partea unei instituții europene. Începând cu anul 2007, Moldova a primit 782 de milioane Euro din partea Uniunii Europene, ceea ce reprezintă 37 de euro anual per capita - cea mai mare asistență pentru o țară din Parteneriatul Estic.


Mai mult
Efectul miturilor false   Chișinău    

Medicii sună alarma: numărul copiilor diagnosticaţi cu tusă convulsivă creşte alarmant din cauza nevaccinării. Refuzul părinţilor de a-şi imuniza copiii ar putea duce la reapariţia unor boli grave în Moldova, precum difteria sau poliomielita.


Mai mult