Esențial

Corupția și proasta guvernare sărăcesc poporul Republicii Moldova / FOTO: report.md
Raport ignorat

Referințele la Republica Moldova din raportul anual al Departamentului de Stat al SUA, privind respectarea drepturilor omului la nivel mondial în 2015, denotă o degradare fără precedent a situației în domeniul combaterii corupției.

Mai mult
Christian Mihr, șeful pe Germania al organizației Reporteri fără frontiere

Organizația Reporteri fără frontiere a dat publicității raportul pe 2016 privind respectarea libertății presei. Țările cu cea mai mare libertate a presei sunt Finlanda, Olanda și Norvegia. Cea mai proastă situație se înregistrează în Turkmenistan, Coreea de Nord și Eritreea.

Mai mult
Operațiunea: „Camuflăm efectele corupției”

Autoritățile de la Chișinău pregătesc un proiect de lege care va reglementa utilizarea dronelor. Experţii atenţionează însă asupra restricţiilor care se impun la utilizarea acestor dispozitive, pentru a nu încălca drepturile jurnaliştilor de investigaţie.

Mai mult
Granit de zeci de mii de euro pe pieptul răposaților / FOTO: report.md
Ostaticii unei mentalități perimate

Chişinăul ar putea rămâne, în următorii doi ani, fără locuri de veci, chiar dacă aici se află unul dintre cele mai mari cimitire din Europa, „Sfântul Lazăr”, cunoscut în popor şi sub numele „Doina”. 

Mai mult
Igor Dodon și Renato-Usatîi, exponenții stângii pro-ruse din politica moldovenească
Opinie

Sondajul lansat miercuri de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova reconfirmă o posibilă victorie a stângii pro-ruse la alegerile prezidențiale din acest an. Miza Rusiei în acest scrutin va fi socialistul Igor Dodon, iar un candidat pro-european imaculat ar avea șanse doar în eventualitatea turului doi de scrutin.

Mai mult
Tatiana Covalciuc deplânge caracterul restrictiv al sistemului educației pentru copiii moldovenilor care se întorc acasă
Sistemul care rejectează copiii

Conaționalii noștri, care au hotărât să se întoarcă acasă definitiv după ani buni petrecuți departe de casă, spun că sistemul de înmatriculare a copiilor în școală, în Moldova, este unul anevoios, iar teancul de hârtii cerut de Ministerul Educației le taie pofta de a-și școlariza copilul în țara natală.

Mai mult
Neșcolarizarea romilor poate genera probleme sociale majore
Ziua internațională a romilor

În timp ce în unele state europene medierea comunitară a romilor a devenit politică publică, autoritățile din Moldova încă nu știu cui îi revine competența de a susține minoritățile de etnie romă. 

Mai mult
Eduard Baghirov în arest preventiv la Chișinău
Dezvăluiri

Scriitorul rus, Eduard Baghirov, condamnat de instanețele de judecată din Republica Moldova la 5 ani de închisoare (în lipsă), fiind acuzat de organizarea dezordinilor în masă din aprilie 2009, a declarat într-un interviu acordat „Ziarului de Gardă” că oligarhul Vlad Plahotniuc „a fost unul dintre cei care au ordo­nat lovitura de stat de atunci”.

Mai mult