Esențial

Tatiana Covalciuc deplânge caracterul restrictiv al sistemului educației pentru copiii moldovenilor care se întorc acasă
Sistemul care rejectează copiii

Conaționalii noștri, care au hotărât să se întoarcă acasă definitiv după ani buni petrecuți departe de casă, spun că sistemul de înmatriculare a copiilor în școală, în Moldova, este unul anevoios, iar teancul de hârtii cerut de Ministerul Educației le taie pofta de a-și școlariza copilul în țara natală.

Mai mult
Neșcolarizarea romilor poate genera probleme sociale majore
Ziua internațională a romilor

În timp ce în unele state europene medierea comunitară a romilor a devenit politică publică, autoritățile din Moldova încă nu știu cui îi revine competența de a susține minoritățile de etnie romă. 

Mai mult
Eduard Baghirov în arest preventiv la Chișinău
Dezvăluiri

Scriitorul rus, Eduard Baghirov, condamnat de instanețele de judecată din Republica Moldova la 5 ani de închisoare (în lipsă), fiind acuzat de organizarea dezordinilor în masă din aprilie 2009, a declarat într-un interviu acordat „Ziarului de Gardă” că oligarhul Vlad Plahotniuc „a fost unul dintre cei care au ordo­nat lovitura de stat de atunci”.

Mai mult
Revolta tinerilor contra regimului comunist - 7 aprilie 2009
„Revoluția Twitter”

Moldovenii vor comemora astăzi, printr-un marș al tăcerii, victimele torturii din comisariatele de poliție din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Mai mult
Moldova îmbătrânește alarmant

Mai mult de 70 la sută dintre moldovenii cu  vârsta de peste 55 de ani nu au posibilitate să ducă o viaţă activă şi sănătoasă, se arată într-un studiu realizat de Centrul de Cercetări Demografice cu susţinerea Fondului ONU pentru Populaţie.

Mai mult
Moscova are nevoie de o Transnistrie supusă ca să poată îngenunchea toată Moldova
Separatism pro-rus

Pretinsa autoritate electorală de la Tiraspol a stabilit data așa-ziselor „alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană. Astfel exercițiul electoral în enclava separatistă va avea loc la  11 decembrie 2016, iar campania electorală urmează să demareze la 12 septembrie.

Mai mult
Drepturi egale

În timp ce în ţările Uniunii Europene responsabilitatea de îngrijire a copilului imediat după naştere este atribuită în egală măsură mamei şi tatălui, în Republica Moldova încă nu se întâmplă acest lucru.

Mai mult

De Moldova îl leagă nu tocmai cele mai frumoase amintiri. Cu câțiva ani în urmă, aflându-se la Chișinău, a căzut într-o gaură de canalizare fără capac și și-a fracturat piciorul. Totuși, războiul l-a determinat să revină aici. Armin are acum 66 de ani. La începutul anului 2013 s-a refugiat în Republica Moldova și spune că nu mai vra să revină acasă. Crede cu tărie în perspectiva europeană a Moldovei, dar se teme că nu-i vor ajunge ani de viață să vadă acest vis al moldovenilor împlinit. Din motive de securitate, am decis să-i protejăm identitatea.

Mai mult