Esențial

FOTO: Report.md
În UE, cultura unește

UE se pregătește să declare anul 2018 „Anul european al patrimoniului cultural”, iar la Chișinău autoritățile decid demolarea edificiilor culturale în favoarea teraselor.

Mai mult
Vila Borsec, România / FOTO: vilaborsec.ro
Investigație

Micuţa localitate Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, şi-a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcționari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase.

Mai mult
În Republica Moldova unii primesc pensii mai mici de 1000 de lei, iar alţii - mai mari de 36.000 lei
Echitate în stil moldovenesc

Guvernul a aprobat modificări la Regulamentul cu privire la modul de calculare a pensiilor. De fapt, autorităţile doar vor să camufleze „moartea clinică” a sistemului de pensionare din Republica Moldova.

Mai mult
Pericol sau marketing?

Săpunul antibacterian a fost interzis în Statele Unite, după ce mai multe studii au demonstrat că ingredientele antibacteriene pot face mai mult rău decât bine pe termen lung. O decizie similară ar fi binevenită şi în Republica Moldova, susţin medicii dermatologi. 

Mai mult
Suspect

Guvernarea de la Chișinău a mai primit o palmă din partea unei instituții europene. Începând cu anul 2007, Moldova a primit 782 de milioane Euro din partea Uniunii Europene, ceea ce reprezintă 37 de euro anual per capita - cea mai mare asistență pentru o țară din Parteneriatul Estic.


Mai mult
Efectul miturilor false

Medicii sună alarma: numărul copiilor diagnosticaţi cu tusă convulsivă creşte alarmant din cauza nevaccinării. Refuzul părinţilor de a-şi imuniza copiii ar putea duce la reapariţia unor boli grave în Moldova, precum difteria sau poliomielita.


Mai mult
Enigmă

Numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul de Stat (RSA) la 22 august este de 3 237 032 – cu mult peste numărul total al populației țării.


Mai mult
După ploile cu grindină din iulie, Guvernul a distribuit mii de foi de ardezie care conţin azbest sinistraţilor din raionul Ungheni
„Amendamentul Zagorodnîi”

Azbestul a fost interzis prin lege în Moldova, dar va continua să fie utilizat. Şi asta pentru că din cele şase forme de azbest, interzise în Uniunea Europeană ca fiind cancerigene, în Republica Moldova au nimerit sub incidenţa legii numai cinci forme. Silicatul fibros crisotil, cea mai răspândită formă de azbest, la fel de periculoasă ca şi restul formelor, a rămas în afara legii datorită unui amendament depus de deputatul Anatolie Zagorodnîi şi aprobat fulgerător de Parlament.

Mai mult