Esențial

Semnal de alarmă

În Moldova, rata sinuciderilor a atins cote alarmante. Zilnic, cel puțin un om își pune capăt zilelor, iar alți doi încearcă să se sinucidă, dar sunt salvați. Specialiștii leagă această situație dramatică de sărăcia și criza socială din țară.

Mai mult
Interviu

Sondajele publicate „pe surse” constituie tentative de inducere în eroare a electoratului, susține sociologul român Mircea Kivu. Într-un interviu acordat pentru Report.md el vorbește despre sondajele electorale și capacitatea lor de influențare a deciziei de vot.

Mai mult
Presiuni

Autoritățile de la Chișinău au promis că vor avea, la începutul anului viitor, un proiect propriu privind statutul special al regiunii transnistrene. Informația vine din partea reprezentatului special al președintelui OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cord Meier-Klodt. 

Mai mult
Mihail Samus / FOTO: Uatoday.tv
Antipropagandă

Președintele rus, Vladimir Putin, ca om din KGB, acționează prin „operațiuni speciale”, iar cei pe care îi susține Kremlinul vor fi obligați să raporteze și să facă lobby intereselor rusești. Este opinia directorului adjunct al Centrului pentru armată conversie și studii de dezarmare din Kiev, Mihail Samus.

Mai mult

Recenta decizie a autorităților moldovene de a pune pe umerii cetățenilor 1 miliard de dolari furați din sistemul bancar, pentru a debloca relațiile cu FMI, a generat proteste și furie în rândul populației în ajunul alegerilor prezidențiale din 30 octombrie.

Mai mult
Panou în orașul Dubăsari / FOTO: Report.md
Reportaj

A început campania electorală. Pe ambele maluri ale Nistrului. În timp ce pe malul drept făgăduințele electorale curg râuri, în stânga Nistrului (în regiunea transnistreană) unii oameni nici nu știu când sunt alegerile și cine sunt candidații.

Mai mult
Guvernarea renegată se apără cu poliție de propriul popor / FOTO: Report.md
Învestit pe furiș

Moțiunea de cenzură inițiată de opoziție (de socialişti, comunişti şi liberal-democraţi) împotriva Guvernului condus de Pavel Filip a eșuat. Executivul a fost „salvat” prin boicot de către majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat. Ședința a fost convocată subit, după Ziua Națională a Vinului, mizându-se pe faptul că opoziția nu va reuși să-și mobilizeze rapid susținătorii la proteste.

Mai mult
Johannes Hahn și Pavel Filip semnează Acordul de finanţare pentru reforma administrației publice / FOTO: report.md
Corupția a distrus credibilitatea Moldovei

Aflat luni la Chișinău, într-o vizită de evaluare a procesului de implementare a reformelor, Comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, le-a cerut autorităților moldovene să implementeze reformele votate de Parlament în ultimul an, nu doar să le bifeze statistic.

Mai mult