Esențial

Cristina Țărnă, ex-director adjunct al CNA / FOTO: Report.md
Interviu   Chișinău    

Scandal la Chișinău după ce unul dintre consilierii președintelui Igor Dodon a fost ales de Parlament, prin concurs, în funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). Este vorba drespre un concurs mimat - acuză mai mulți analiști politici și reprezentanți ai societății civile. Se întâmplă după ce actuala majoritate parlamentară a criticat dur regimul oligarhic al lui Vlad Plahotniuc pentru faptul că și-a subordonat, prin oameni loiali, instituțiile menite să combată corupția.

Mai mult
FOTO: Report.md
Interviu   Chișinău    

Schimbarea sistemului se lasă cu dezamăgire în Republica Moldova. Președintele pro-rus Igor Dodon își extinde influența, chiar dacă Guvernul este administrat de forțe pro-europene.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

În Republica Moldova, cancerul de col uterin este al doilea, după cel mamar, care afectează mii de femei. În ultimul deceniu, în medie, câte aproximativ 300 de femei sunt depistate anual cu această formă de cancer. Aproape jumătate dintre ele mor, deoarece sunt depistate tardiv, arată statisticile Institutului Oncologic. Pentru a diminua numărul îmbolnăvirilor, autoritățile din sănătate propun ca imunizarea împotriva virusului Papilloma Uman (HPV), considerată una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a acestei maladii, să fie inclusă în Programul Național de Imunizări. Asta ar însemna că serul ar putea deveni obligatoriu și va fi administrat fetițelor cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani. Proiectul unei hotărâri de Guvern în acest sens este supus acum dezbaterilor publice.

Mai mult
UE ajută Moldova   Bruxelles    

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu (lider PAS) și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi (lider PSRM), i-au asigurat, la Bruxelles, pe oficialii europeni că, fără Plahotniuc, în Moldova se respiră altfel.

Mai mult
FOTO: Report.md
Justiție   Chișinău    

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, l-a acuzat pe fostul procuror general, Eduard Harunjen, și pe fosta șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, de obstrucționarea unei anchete împotriva oligarhului Vlad Plahotniuc, care și-ar avea originile în Elveția. 

Mai mult
Demisie   Chișinău    

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a fost revocat din funcție cu 9 voturi pro și unul împotrivă.

Mai mult
FOTO. Report.md
Facts, not Fake   Chișinău    

„Șocant! Și-au vândut copiii!”, „N-o să-ți vină să crezi!”, „Pericol iminent!”, „Vom muri toți!” sau „S-a dezgolit și s-a văzut tot!”, „Vezi cum a fost surprinsă la plajă...” – sunt doar câteva din trucurile prin care site-urile de știri false încearcă să pescuiască clicuri de la internauții naivi. Alții recurg la titluri alarmiste false de genul: „Un nou proiect de lege: mii de moldoveni vor rămâne fără cetățenie română...” , „ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea forțelor ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană ...” sau „Gemeni vânduți de părinți cu 20 de mii de euro. Vroiau să-și achite creditul ...”.

Mai mult
Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României - www.comunismulinromania.ro/commons.wikimedia.org
Facts, not Fake   Romania    

10 august 2019: Se fac 29 ani, 1 lună și 28 zile de la Mineriada care i-a lăsat pe români mai dezorientați, mai dornici să fugă, să își părăsească propria țară, capturată de politruci, interese oculte, facțiuni rezultate din fosta poliție politică.

Mai mult