Esențial

FOTO: Report.md
Facts, not Fake   Chișinău    

Elena Cerva din satul Frasin, raionul Dondușeni a fost condamnată la moarte de două ori. Mai întâi a fost condamnată de sovieticii care au măturat până la ultimul bob de grâu podul bojdeucii, lăsând astfel să moară de foame o familie cu 10 copii.

Mai mult
FOTO: Report.md
Facts, not Fake   Chișinău    

Un taximetrist din Chișinău se chinuie să-și convingă pasagerii că doi politicieni activi de la noi, oponenții idolului său politic – un jonglor electoral cu mesaje bisericești - ar fi homosexuali. „L-am dus eu personal la transvestit”, a încercat să mă convingă taximetristul. „Iar despre ea știe țara întreagă că e lesbină”, și-a continuat taximetristul propaganda anti-LGBT. Ștampila „Homosexual!” a fost folosită în politica moldovenească încă de la proclamarea independenței. Politicienii recurgeau la acest instrument de manipulare, pentru a-și anihila oponenții, speculând și alimentând astfel fobia societății față de homosexuali.

Mai mult
FOTO: Facebook/Igor Dodon
Distracții politice de sărbători   Chișinău    

Republica Moldova sărbătorește marți 28 de ani de independență, perioadă în care a oscilat între Vest și Est. În ajun, ministrul rus al Apărării, invitat la Chișinău de președintele pro-rus Igor Dodon (în contrast cu poziția Guvernului), a inspectat trupele rusești de ocupație din regiunea transnistreană (ele staționează acolo contrar acordurilor internaționale și contrar voinței autorităților moldovene) și a decorat mai mulți militari ruși și transnistreni cu medalia Federaţiei Ruse „pentru fortificarea comunității militare”.

Mai mult
FOTO: API
Facts, not Fake   Chișinău    

Așa cum mâncarea alterată ne poate intoxica, la fel și știrile false ne contaminează mintea și comportamentul, susține psihologul Irina Novac. Ea susține că știrile false ne afectează chiar și atunci când ştim că sunt false.

Mai mult
Andrei Năstase, Igor Dodon și Maia Sandu asistată de Igor Grosu / FOTO: Report.md
Cine trișează?   Chișinău    

Deputatul socialist Vladimir Țurcan a fost ales luni președinte al Curții Constituționale. Decizia a zdruncinat coaliția de guvernare PSRM-ACUM.

Mai mult
FOTO: Report.md
Facts, not Fake   Tiraspol    

„Două refrigeratoare cu copii morți... Iată de la ce a izbucnit conflictul armat de la Nistru din 1992”. „Moldova a deschis pușcăriile și toți bandiții au venit la balul de absolvire la una din școlile din Bender și le-au tăiat copiilor organele genitale”. (...) „Pentru că afară era foarte cald, copiii masacrați, îmbrăcați în haine de gală, pline de sânge, au fost încărcați în două TIR-uri cu congelatoare”...

Mai mult
FOTO: Report.md
Facts, not Fake   Chișinău    

Republica Moldova, Ucraina, Georgia, dar și România se află în raza de acțiune a propagandei ruse. Sunt zeci de site-uri care întrețin mituri sau răspândesc concertat știri false în momente decisive pentru soarta acestor țări. Biserica este utilizată la greu ca instrument de propulsare la putere, prin falsuri și dogme, a politicienilor pro-ruși. Autoritățile strâng din umeri și spun că nu dispun de instrumente pentru combaterea falsurilor și manipulării. În realitate, experții susțin că manipulatorii și guvernanții merg mână în mână, protejându-se reciproc. Asociația Presei Independente de la Chișinău luptă cu fenomenul fake-news de câțiva ani. Într-un interviu oferit Report.md, directorul executiv al acestui ONG a vorbit despre temele predilecte ale propagandiștilor și despre cei care întrețin mașinăria fake-news în această regiune.

Mai mult
dezinfomare   Chișinău    

Stopfals.md: Portalul de limbă rusă Kp.md a publicat la 22 iulie 2019 o știre în care se menționează că în Europa a crescut considerabil numărul de îmbolnăviri de sifilis, boală care ar prezenta o năpastă pentru țările europene. Informația a fost prezentată tendențios, iar jurnaliștii au evitat să prezinte incidența acestei boli în Republica Moldova și Federația Rusă, unde numărul îmbolnăvirilor cu această boală venerică este de câteva ori mai mare ca în țările Uniunii Europene. 

Mai mult